Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kräftor kokta

0.5 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

50.0 

gram

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Paprikapulver

2.0 

tsk

Saffran

1.0 

förp.

Timjan torkad

0.5 

tsk

Mejram torkad

0.5 

krm

Körvel torkad

0.5 

krm

 

Vetemjöl

3.0 

msk

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Krossade tomater

0.5 

burk

Vatten till soppa

1.5 

liter

Kräftspad

1.5 

dl

Köttfond koncentrerad

1.5 

msk

Fiskfond koncentrerad

2.0 

msk

 

Vispgrädde

2.5 

dl

Brandy/cognac

3.0 

cl

Madeira

4.0 

cl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Kuvertbröd

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om skaldjursbuljong >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Bruno Paillard Première Cuvée

Torr vit champagne
Pris: 349 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 507

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3041 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 8%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 439 gram)

Ingredienser

Visa:

Kräftor kokta 0.5 kilo 5%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Rotselleri 50.0 gram Äts ej

Matolja till stekning 1.0 msk 4%

 

Paprikapulver 2.0 tsk Äts ej

Saffran 1.0 förp. Äts ej

Timjan torkad 0.5 tsk Äts ej

Mejram torkad 0.5 krm Äts ej

Körvel torkad 0.5 krm Äts ej

 

Vetemjöl 3.0 msk 3%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Krossade tomater 0.5 burk 1%

Vatten till soppa 1.5 liter 0%

Kräftspad 1.5 dl 0%

Köttfond koncentrerad 1.5 msk 1%

Fiskfond koncentrerad 2.0 msk 3%

 

Vispgrädde 2.5 dl 30%

Brandy/cognac 3.0 cl 2%

Madeira 4.0 cl 2%

Smör normalsaltat 100.0 gram 24%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Kuvertbröd 4.0 styck 26%

 

Kockskolan:

Om skaldjursbuljong > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Skala kräftorna och lägg kött från stjärtar, klor och rom i kylskåpet. Ta bort magsäcken/gallan. Klipp sönder skalen och stöt dem i mortel.
  2. Fräs skalen i en stor gryta i lite matolja på medelhög värme utan att bränna. Lägg åt sidan.
  3. Skala/hacka lök, morötter, rotselleri och fräs dem cirka 7 minuter i omgångar i stekpannan. Tillsätt kryddorna i pannan.
  4. Häll över i en stor gryta. Tillsätt vetemjöl, puré, krossade tomater, vatten, frästa kräftskal, kräftspad och fond. Låt sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Sila soppan i en finmaskig sil.
  5. Rör ner grädde och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaksätt med brandy, madeira, salt och peppar. Klicka i smör. Häll upp i varma tallrikar när smöret smält och fördela kräftköttet i tallrikarna.

Kockens kommentar

Soppan kan förberdas (punkt 1-3). Därefter återstår 10 minuter tillagningstid. Man kan smaksätta lite som man vill med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och alkohol. Lök, morot och tomatpuré eller liknande bör alltid ingå. Se recept > Koka kräftbuljong. Läs mer > Om skaldjursbuljong.

 

Passar till

Koka kräftbuljong

Fler recept inom Skaldjurssoppa

Liknande recept som Kräftsoppa