Clam chowder i bröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Clam chowder i bröd

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gul lök

1.0 

styck

Blekselleri

2.0 

stjälkar

Morot

2.0 

styck

Potatis

3.0 

st stora

Kycklingbuljong avfettad

1.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Grädde

1.0 

dl

Timjan torkad

1.0 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

Blåmusslor med skal

20.0 

styck

Krossade tomater

1.0 

burk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Persilja till garnering

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Ljust matbröd

4.0 

st stora

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 543

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2173 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 696 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 1.0 styck 2%

Blekselleri 2.0 stjälkar 0%

Morot 2.0 styck 4%

Potatis 3.0 st stora 14%

Kycklingbuljong avfettad 1.0 liter 2%

el. vatten + konc. fond Äts ej

Grädde 1.0 dl 17%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Blåmusslor med skal 20.0 styck 8%

Krossade tomater 1.0 burk 4%

Smör normalsaltat 2.0 msk 9%

Persilja till garnering 0%

Salt och peppar 0%

 

Ljust matbröd 4.0 st stora 29%

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och finhacka lök, selleri, morot och potatis. Smält en klick smör i en kastrull. Häll i alla grönsaker. Fräs alltsammans på svag värme i 10 minuter.
  3. Häll på buljong, grädde, krossade tomater och kryddor. Låt småkoka i 20 minuter. Rör om lite i soppan med en visp så att potatisen reder av soppan lite.
  4. Skrubba under tiden musslor, släng de som inte är väl slutna. Lägg i en kastrull med en bottenskyla vatten eller vitt vin. Låt koka i 3–4 minuter eller tills de öppnat sig.
  5. Sila ned musselspadet i soppan. Tag ur de flesta musslorna ur sitt skal och lägg dem i soppan, men spara några till garnering. Hetta upp soppan och smaka av med salt och peppar.
  6. Skär toppen av bröd. Gröp ur inkromet. Sätt in i ugnen och rosta.
  7. Häll soppan i brödet. Strö lite grovhackad persilja över soppan precis före servering.

Kockens kommentar

Magnus: Jag var i Kalifornien med några kollegor på inspirationsresa och då satt vi på kajen i San Fransisco, kollade på sjölejonen och Alcatraz och käkade clam chowder ur en brödskål. Det var magiskt även om just den chowdern kanske inte var den vassaste jag ätit.

Det går givetvis att servera soppan i sopptallrikar också.

Fler recept inom Skaldjurssoppa

Liknande recept som Clam chowder i bröd