Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa

Foto: New York Times, YouTube

Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Blåmusslor med skal

1.0 

kilo

Schalottenlök

2.0 

styck

Smålök

2.0 

styck

Smör

2.0 

msk

Persilja

2.0 

kvistar

Torrt vitt vin (8%)

2.5 

dl

Kajennpeppar mald

1.0 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan torkad

0.5 

tsk

Vispgrädde

5.0 

dl

Äggula

1.0 

styck

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 833

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3333 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 16%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 360 gram)

Ingredienser

Visa:

Blåmusslor med skal 1.0 kilo 10%

Schalottenlök 2.0 styck 1%

Smålök 2.0 styck 1%

Smör 2.0 msk 6%

Persilja 2.0 kvistar 0%

Torrt vitt vin (8%) 2.5 dl 5%

Kajennpeppar mald 1.0 tsk 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan torkad 0.5 tsk 0%

Vispgrädde 5.0 dl 54%

Äggula 1.0 styck 2%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 20%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Musslor: Skölj och rensa musslorna. Kasta trasiga och öppna som inte stänger sig när man knackar på dem.
  2. Skala och grovhacka schalottenlök, skala smålök och skär vardera i fyra bitar.
  3. Hetta upp smör i stor stekkastrull på medelvärme och fräs försiktigt löken i 5 minuter utan bränna.
  4. Tillsätt vin, persilja och kryddor. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme i 5-10 minuter tills musslorna öppnat sig. Musslor som inte öppnat sig kastas.
  5. Sila soppan, helst i silduk. Plocka ur musslorna ur skalet. Några skal kan användas som garnering om man vill.
  6. Soppa: Häll spadet i kastrull och låt koka upp. Tillsätt grädde och ge det ett uppkok. Ta av från plattan och låt det svalna något. Vispa upp äggula och rör ner. Sätt tillbaka på värmen och låt sjuda en stund så att soppan tjocknar något.
  7. Servera: Lägg musslor i portionstallrikar, häll över soppa och garnera med persilja. Servera färskt vitt bröd eller vitlöksrostat bröd till soppan.

Kockens kommentar

Det råder lite olika uppfattningar om vem och var soppan skapades. Mest troligt är på Maxim´s i Paris. Den är i vart fall döpt efter den amerikansk industri­magnaten William B. Leeds Sr. eller hans son William B. Leeds Jr. som båda var frekventa gäster på paris­restauranten runt år 1900. Klicka på texten under bilden för att se tillagningsfilm för receptet. Läs mer > Om soppor.

Alternativ

Vitlöksbröd

Bisque de Homard

Fler recept inom Skaldjurssoppa

Liknande recept som Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa