Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 833

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3333 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 16%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blåmusslor med skal 1.0 kilo 10%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Smålök 2.0 styck 1%
Smör 2.0 msk 6%
Persilja 2.0 kvistar 0%
Torrt vitt vin (8%) 2.5 dl 5%
Kajennpeppar mald 1.0 tsk 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Timjan torkad 0.5 tsk 0%
Vispgrädde 5.0 dl 54%
Äggula 1.0 styck 2%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 20%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Musslor: Skölj och rensa musslorna. Kasta trasiga och öppna som inte stänger sig när man knackar på dem.
- Skala och grovhacka schalottenlök, skala smålök och skär vardera i fyra bitar.
- Hetta upp smör i stor stekkastrull på medelvärme och fräs försiktigt löken i 5 minuter utan bränna.
- Tillsätt vin, persilja och kryddor. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme i 5-10 minuter tills musslorna öppnat sig. Musslor som inte öppnat sig kastas.
- Sila soppan, helst i silduk. Plocka ur musslorna ur skalet. Några skal kan användas som garnering om man vill.
- Soppa: Häll spadet i kastrull och låt koka upp. Tillsätt grädde och ge det ett uppkok. Ta av från plattan och låt det svalna något. Vispa upp äggula och rör ner. Sätt tillbaka på värmen och låt sjuda en stund så att soppan tjocknar något.
- Servera: Lägg musslor i portionstallrikar, häll över soppa och garnera med persilja. Servera färskt vitt bröd eller vitlöksrostat bröd till soppan.
Kockens kommentar
Det råder lite olika uppfattningar om vem och var soppan skapades. Mest troligt är på Maxim´s i Paris. Den är i vart fall döpt efter den amerikansk industrimagnaten William B. Leeds Sr. eller hans son William B. Leeds Jr. som båda var frekventa gäster på parisrestauranten runt år 1900. Klicka på texten under bilden för att se tillagningsfilm för receptet. Läs mer > Om soppor.
Alternativ
Fler recept inom Skaldjurssoppa
Liknande recept som Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa
-
Krämig räksoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clam chowder i bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosdoftande skaldjursgryta
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Seafood Gumbo
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thailändsk het räksoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kräftsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bisque de homard, krämig hummersoppa
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan