Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 753

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3010 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 800.0 gram 10%
Torskfilé 400.0 gram 10%
Gul lök 1.5 styck 3%
Paprika grön 0.5 styck 0%
Blekselleri 2.0 stjälkar 0%
Matolja (rapsolja) 1.8 dl 46%
Vetemjöl 0.5 dl 4%
Tomatpuré konserv 0.8 dl 1%
Vatten 1.5 liter 0%
Chilipulver 1.0 tsk 0%
Kajennpepparpulver 0.5 tsk 0%
Paprikapulver 1.0 tsk 0%
Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%
Timjan torkad 0.5 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 22%
Kockskolan:
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala och grovhacka lök. Kärna ur och grovhacka paprika. Finhacka selleri.
- Hetta upp 1/3 av oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök, paprika och selleri på låg värme tills mjuka, 8-10 minuter. Ställ åt sidan.
- Häll resten av oljan och mjöl i en stekpanna. Hetta upp på högsta värme under ständig omrörning tills mörkbrun, cirka 5 minuter. Häll över grönsakerna.
- Tillsätt vatten och tomatpuré. Rör tills allt är blandat. Tillsätt kryddor. Pressa ner vitlök. Låt sjuda cirka 15 minuter.
- Tärna fisk. Skala räkor. Tillsätt i grytan. Koka ett par minuter tills fisk och räkor är genomkokta.
- Garnera med timjankvistar. Servera med baugetteskivor att doppa med.
Kockens kommentar
Variera genom att byta till annan fisk och/eller skaldjur. Prova musslor, krabba eller andra vita fiskar. Gumbo är en klassisk rätt från kreol- och cajunköken i Louisiana, USA. Läs mer om båda köken, se > Om kreolköket.
Fler recept inom Skaldjurssoppa
Liknande recept som Seafood Gumbo
-
Krämig räksoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clam chowder i bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosdoftande skaldjursgryta
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Seafood Gumbo
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thailändsk het räksoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kräftsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bisque de homard, krämig hummersoppa
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan