Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bisque de homard, krämig hummersoppa
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 147
Kcal / portion: 656
GBR (GI) / port: 6
Recept: 2623 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hummer med skal kokt 1.0 styck 9%
Mjölk 1.0 liter 23%
Vispgrädde 2.0 dl 27%
Hummerfond konc. 1.0 dl 10%
Konjak/brandy 1.0 msk 1%
Dill 2.0 kvistar 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Kuvertbröd 4.0 styck 30%
Kockskolan:
Ger 2 tallrikar/portion
Om bisque > Äts ej
Så kokas hummer > Äts ej
Om skaldjursbuljong > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (14 min )
- Rensa hummern.
- Häll mjölk, grädde, fond och konjak i en stor kastrull. Koka upp och ta ifrån spisen. Smaka av med lite salt.
- Häll upp i tallrikar, fördela hummern och garnera med kryddgrönt, helst dill.
Kockens kommentar
Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong. Har man tillgång till hummerfond byter man ut detta mot mjölk och den koncentrerade fonden. Tillsätt eventuellt lite mer grädde. Denna soppa fungerar utmärkt som förrättssoppa. Halvera då mängderna, förutom hummern, vilket gör soppan lite mer lyxig.
Bisque (eng. bisk, clowder) = redd soppa med grädde. Skaldjurskött brukar placeras i mitten av soppan som dekoration. Begreppet används ibland även om dito fågel-, grönsaks- eller svampsoppa. Ursprunget är en kryddstark soppa av kött/viltkött som garnerades med kräftkött. På 1600-talet blev det en skaldjurssoppa med namn från den spanska provinsen Vizcaina som även givit namn åt Biscayabukten. Källa: Larousse: Gastronomique.
Tillhörande recept
Fler recept inom Skaldjurssoppa
Liknande recept som Bisque de homard, krämig hummersoppa
-
Krämig räksoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clam chowder i bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosdoftande skaldjursgryta
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Billy Bi, fransk-amerikansk krämig musselsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krämig musselsoppa under smördegstäcke
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Seafood Gumbo
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselsoppa med rökt sidfläsk, tomater och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thailändsk het räksoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kräftsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bisque de homard, krämig hummersoppa
Tid: 14 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan