Sauce Chivry, vitvinssås med dragon

Foto: Nos grands meres ont du talent

Sauce Chivry, vitvinssås med dragon

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Veloutésås färdig

5.0 

dl

Torrt vitt vin

2.5 

dl

Vattenreduktion

-2.0 

dl

Schalottenlök finhackad

2.0 

msk

Dragon färskhackad

2.0 

msk

Smör rumsvarmt

20.0 

gram

Dragon färskhackad

3.5 

msk

 

Alternativ:

 

Torr vit vermouth

2.0 

dl

Persilja finhackad

 

 

Körvel hackad

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Om ljusa såser >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 188

GBR (GI) / port: 2

Recept: 941 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 11%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Veloutésås färdig 5.0 dl 66%

Torrt vitt vin 2.5 dl 18%

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

Schalottenlök finhackad 2.0 msk Äts ej

Dragon färskhackad 2.0 msk Äts ej

Smör rumsvarmt 20.0 gram 15%

Dragon färskhackad 3.5 msk 0%

 

Alternativ:

Torr vit vermouth 2.0 dl Äts ej

Persilja finhackad Äts ej

Körvel hackad Äts ej

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Om ljusa såser > Äts ej

Om vinsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Grundsås: Tillred velouté, béchamel eller gräddsås. Se separata recept via länk nedan.
  2. Finhacka lök och bladkryddor.
  3. Essens: Lägg i en kastrull vin/vermouth, finhackad lök, och finhackad dragon (persilja, körvel). Låt koka sakta så att vinet kokar ner tills endast 1/5-del återstår.
  4. Sila ner essensen och pressa ur all vätska. Låt sjuda på svag värme 2-3 minuter.
  5. Ta kastrullen av värmen. Rör ner smör och finhackad dragon (örtkryddor) innan servering.

Kockens kommentar

Sauce Chivry är en klassisk fransk veloutésås (ljus grundsås) smaksatt med vin eller vermouth, dragon, eller dragon plus körvel och persilja. Kan även tillredas på en béchamel eller gräddsås (sauce supręme).

Tillhörande recept

Velouté - ljus grundsås

Béchamel - vit grundsås

Sauce supręme - gräddsås

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Sauce Chivry, vitvinssås med dragon