Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 188

GBR (GI) / port: 2
Recept: 941 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 11%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Veloutésås färdig 5.0 dl 66%
Torrt vitt vin 2.5 dl 18%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Schalottenlök finhackad 2.0 msk Äts ej
Dragon färskhackad 2.0 msk Äts ej
Smör rumsvarmt 20.0 gram 15%
Dragon färskhackad 3.5 msk 0%
Alternativ:
Torr vit vermouth 2.0 dl Äts ej
Persilja finhackad Äts ej
Körvel hackad Äts ej
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om ljusa såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (30 min )
- Grundsås: Tillred velouté, béchamel eller gräddsås. Se separata recept via länk nedan.
- Finhacka lök och bladkryddor.
- Essens: Lägg i en kastrull vin/vermouth, finhackad lök, och finhackad dragon (persilja, körvel). Låt koka sakta så att vinet kokar ner tills endast 1/5-del återstår.
- Sila ner essensen och pressa ur all vätska. Låt sjuda på svag värme 2-3 minuter.
- Ta kastrullen av värmen. Rör ner smör och finhackad dragon (örtkryddor) innan servering.
Kockens kommentar
Sauce Chivry är en klassisk fransk veloutésås (ljus grundsås) smaksatt med vin eller vermouth, dragon, eller dragon plus körvel och persilja. Kan även tillredas på en béchamel eller gräddsås (sauce supręme).Tillhörande recept
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce Chivry, vitvinssås med dragon
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan