 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Mynta
(mynta, pepparmynta = färsk eller torkad örtbladkrydda, grönmynta, krusmynta, äppelmynta, kryddgårdsmynta)
Latin: Mentha piperita, Mentha spicata
                 mint, peppermint = herb/spice, fresh or dried leaves
                mint, peppermint = herb/spice, fresh or dried leaves
              
                 menthe, menthe poivre = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchée
                menthe, menthe poivre = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchée
              
                 menta, menta píperita = erba/spezie, foglie fresche o secche
                menta, menta píperita = erba/spezie, foglie fresche o secche
              
                 Minze, Pfefferminze = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
                Minze, Pfefferminze = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
              
                 menta, menta en polvo = hierba/especia, hojas frescas o secas
                menta, menta en polvo = hierba/especia, hojas frescas o secas
              
Mynta är ett gemensamt namn på många arter och hybrider i flera släkten inom familj kransblommiga växter (ananas-, äppel-, apelsin- krusmynta etc), alla med samma karaktär. Vanligen avses dock släktet Mentha, som omfattar cirka 25 arter. Mynta har använts i århundranden, som magmedel, antiseptikum och aptitretare. Krusmynta var antagligen antikens mynta som både Dioskorides och Plinius berättar om runt år 70. Mynta växer fritt i tempererade och subtropiska områden.
Pepparmynta (Mentha piperita) är den vanligast förekommande arten i matlagning. Det är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta. Örten, som kan bli 8 dm hög, har en stark och karakteristisk smak och doft av mint. 
- Smak: Mynta får sin doft och mintsmak av ämnet mentol som räknas till irritanterna (se dito). Pepparmynta har en polkagrisliknande smak.
- Alternativ vara: Mynta kan inte ersättas av annan krydda, men väl av pepparmyntsolja.
- Försäljning/säsong: Säljs färsk i kruka eller torkad året om. Pepparmynta odlas särskilt i Storbritannien och USA.
- Förvaring: Färsk knippe förvaras svalt eller i vattenglas, hållbar cirka en vecka. Bladen kan torkas men bäst är att frysa dem. Torkad förvaras i tillsluten förpackning, torrt och mörkt.
Grönmynta (Mentha spicata) även kallat spearmint, innehåller mindre mentol och får sin fräscha "tuggummismak" av ämnet R-karvon. Den har också en lätt parfymerad citronarom. Hit räknad bl.a. krusmynta.
Odla: Pepparmyntan är lättodlad och sprider sig lätt. Man kan odla den både inomhus och utomhus. Planteras i soligt eller halvskuggigt läge genom stickling eller med rotutlöpare, lämpligtvis i en nedgrävd hink utan botten för att begränsa spridningen. Trivs i lätt fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Växten bör plockas ofta. När växten börjar blomma och på dagtid, har bladen sin mest utvecklade arom. Bladen torkas på varm, mörk och luftig plats. Bladen kan också frysas. Läs mer > Odla mynta.
SÅ ANVÄNDS MYNTA
Bladen används färska eller torkade. Mynta är en klassisk krydda till lammkött och då gärna i form av mintgelé eller chutney. Anka förknippas också med denna speciella krydda, som även används till grönsaker, pilaffris, såser, allehanda desserter och karameller, eller som svalkande mintte gärna tillsammans med citronmeliss. Tillika en likörkrydda. 
Läs mer
Recept med Mynta
Det finns 61 recept med Mynta
- 
                
                    Citruscylinder med grönpeppar och glassTid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Tzatziki (tsatsiki, cocik) - grundreceptTid: 35 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Bräserade lammläggTid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Taleggio och aprikoserTid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Lammfärsrulle med grekisk inspirationTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget 
- 
                
                    Friterad zucciniblomma, squashblommaTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Carinas heta glassTid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina 
- 
                
                    Tabbouleh, libanesisk persiljesalladTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    MintgeléSvarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Färsbiffar med mynta och fetaTid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara