Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 740

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2958 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 1%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammlägg 4.0 styck 33%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Rödlök 2.0 styck 4%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 0%
Balsamvinäger röd } 1.0 dl 4%
Rött vin 5.0 dl 13%
Rosmarin färsk 1.0 kvist 0%
Timjan färsk 2.0 kvistar 0%
Mynta färsk 2.0 kvistar 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 18%
Vinbärsgelé 2.0 dl 22%
Kockskolan:
Om bräsering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Sätt ugnen på 150ºC.
- Skala och hacka lök och vitlök. Klappa läggen med mjöl runt om.
- Värm smör+olja i en ugnssäker gryta på medelvärme och fräs lök och vitlök cirka 5 minuter så att den blir mjuk, men ej bränd. Ta ur löken ur kastrullen.
- Bräsera: Höj värmen och bryn läggen vackert brun runt om. Lägg tillbaka löken och tillsätt vinäger, vin, tomatpuré och kryddor. Sätt in i ugn i ca 2,5 timmar, tills köttet är mört och nästan faller av benet.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Sila sky från grytan och tillsätt lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Smaka av.
Kockens kommentar
Bräsera = först bryna, sedan tillsätta vätska och koka under lock eller i ugn på svag värme. Franska: Braiser = rosta på glöd från braise = glöd.
Passar till
Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Bräserade lammlägg
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan