Latin: Thymus
                 thyme = herb/spice, fresh or dried leaves
                thyme = herb/spice, fresh or dried leaves
              
                 thym = herbes/épice, feuilles fraîches ou séchées
                thym = herbes/épice, feuilles fraîches ou séchées
              
                 timo = erba/spezie, foglie fresche o secche
                timo = erba/spezie, foglie fresche o secche
              
                 Thymian = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
                Thymian = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
              
                 tomillo = hierba/especia, hojas frescas o secas
                tomillo = hierba/especia, hojas frescas o secas
              
Timjan är ett släkte med ca 350 arter som härstammar från västra medelhavsområdet. Släktnamnet sannolikt från "thyo" = doft av rökelse. Förr ansåg man att röken från Timjan kunde fördriva råttor och ormar, samt vara ett botemedel mot hosta. Mot "kopparslagare", dvs för kraftig spritkonsumtion, rekommenderades trädgårdstimjan. Under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan som en symbol för mod. Det finns flera sorters timjan som används som smaksättare av mat. Vanligast är trädgårdtimjan som säljs i kruka i butikerna. En mindre vanlig sort, men väl så aromatisk, är backtimjan. En tredje variant man kan hitta i butik är citrontimjan som ger en annorlunda smakupplevelse. Se separata avsnitt.
- Smak: Starkt aromatisk, kryddig doft som sprids när man rör vid plantan. I timjan finns en essentiell olja som benämns thymol, vilket ger timjan sin speciella smak och karaktär.
- Alternativ vara: Rosmarin.
- Försäljning/säsong: Färsk säljs i kruka året om. Säljs också torkad och hackad.
- Förvaring: Färsk timjan förvaras bäst i sin kruka. Knippe färsk timjan förvaras i plastpåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Timjan fungerar väl att torka och förvaras sedan i sluten förpackning, torrt och mörkt. Färsk timjan kan också frysas.
Odla: Timjan odlas i varmt, soligt läge i lätt och väldränerad jord. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Härdig, tål svensk vinter. Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa.
SÅ ANVÄNDS TIMJAN
Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Den har en genomträngande smak som bör användas i små mängder. Det är en robust krydda som tål att tillagas, flitigt använd i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Rå timjan används inte så ofta rå, den kan upplevas lite kantig och konstig. Färsk är den vacker som garnering och anses god till äggröra och i tomatsallad samt till linser. Timjan används som brännvins- och likörkrydda och timjante är uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).
Läs mer
Recept med Timjan
Det finns 320 recept med Timjan
- 
                
                    Minipajer med kryddig färsTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel 
- 
                
                    Kokt fläsklägg med rotmosTid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Burgundisk oxfilé med klyftpotatis (GI-recept)Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Pölsa med rödbetssymfoniSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Bollito misto med bagnet verde - blandat kokt med klassisk persiljeröraTid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Tomatströmming med potatisTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Carina Brydlings wokTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Carina Brydling 
- 
                
                    Sötsalt quesadilla (lätt måltid)Tid: 30 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Rosédoftande lammfärsburgareTid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Carina Brydlings grytaTid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara