Slätpersilja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Slätpersilja

(slätpersilja = mildare smak än kruspersilja)

Latin: Petroselinum crispum var. neapolitanum

Engelsk översättning flat leaf parsley, italian parsley > milder taste than curly-leaf parsley

Fransk översättning persil plat, persil de Naples > goût plus doux que le persil frisé

Italiensk översättning prezzemolo comun > sapore più delicato del prezzemolo riccio

Tysk översättning glatte petersille > milderer Geschmack als Krause Petersilie

Spansk översättning perejil liso > sabor más suave que el perejil crujiente

Slätpersilja är en variant av bladpersilja och har, liksom dess vilda ursprung, släta flikiga blad till skillnad från kruspersilja som utvecklats senare (läs mer > Persilja). Slätpersilja kallas ofta felaktigt för bladpersilja, vilket är ett begrepp som omfattar både slät- och kruspersilja. Slätpersilja har något mildare smak än kruspersilja.


SÅ ANVÄNDS SLÄTPERSILJA

Slätpersilja används på samma sätt som kruspersilja (läs mer > Persilja). Slätpersiljan är vanligast förekommande i franska och italienska recept, medan kruspersiljan är vanligast i Sverige.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Persilja

Recept med Slätpersilja

Det finns 41 recept med Slätpersilja