Latin: Rosmarinus officinalis
rosemary = herb/spice, fresh or dried leaves
romarin = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
rosmarino = erba/spezie, foglie fresche o secche
Rosmarin = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
rosmarino = hierba/especia, hojas frescas o secas
Rosmarin är en flerårig ständigt grön buske, upp till manshöjds storlek tillhörande familj kransblommiga växter. Blommorna är vanligtvis ljusblå. Den trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Urspung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört. I Egyptisk sedvänja sätts en kvist i den avlidnes händer, som en symbol för hågkomst. Växten ansågs även befrämja minnet.
- Smak: Rosmarin en fyllig, lätt pinjeaktig ton. Det är en av få kryddor som tål långvarig upphettning och är godare tillagad än rå.
- Alternativ vara: Timjan.
- Försäljning/säsong: Odlad i kruka säljs året om. Bladen säljs även torkad och finhackad.
- Förvaring: Färks förvaras bäst i sin kruka. Rosmarin kan med fördel torkas och förvaras då torrt och mörkt i försluten förpackning.
Hälsa: Rosmarin skyddar i viss mån fett från att oxidera (härskna) vid lagring och har viss antibakteriell verkan. Rosmarindoften sägs stärka minnet och skapa välbehag.
Odla: Växten klarar inte svenskt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig lerkruka, som under vinterhalvåret tas in på en ljus, sval och frostfri plats. Rosmarin kan sås eller förökas med stickling eller avläggare. Färdiga plantor finns att köpa. Läs mer > Odla rosmarin.
SÅ ANVÄNDS ROSMARIN
Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. När man steker kött och annat kan några blad stekas med mot slutet, lång stektid kan ge bränd smak. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv. Avlägsna kvistar och blad innan servering.
Man kan låta en kvist "dra" i mjölk, som smaksättare till någon efterrätt, eller en kvist i sockerskålen för att ge fin doft. Kan ingå i doftpåsar. Blanda gärna rosmarin och vinäger. Prova också att krydda brännvin med några kvistar. Blommorna kan man använda som garnering av en sallad och de kan också kanderas. Rosmarinhonung är en specialitet i franska Narbonne.
Läs mer
Recept med Rosmarin
Det finns 126 recept med Rosmarin
-
Liten porchetta, ugnslagad fläskstek av rullad fläsksida
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Helstekt lammrack med potatis- och purjotimbal
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Socca, provencalsk kikärtspannkaka
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Färsbiffar med yoghurtdressing och pommes frites
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Bräserad oxlägg
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbrödspizza med rödlök och färsk rosmarin
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan