Mejram }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mejram }

(bergets prydnad, krukmejram)

Latin: Origanum majorana

Engelsk översättning sweet majoram

Fransk översättning marjolaine

Italiensk översättning maggiorana

Tysk översättning Majoran

Spansk översättning mejorana

Mejram "bergets prydnad" är en kransblommig ett- eller flerårig växt, 2-6 dm hög och med ovala mörkgröna till gråaktiga blad, vilka används som krydda. Örten härstammar från Nordafrika och Mellanöstern och är släkt med Oregano. Det finns många olika sorter, varav krukmejram är den kommersiellt vanliga.

Mejram, som innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja, har historiskt använts som krydda, till brudkransar och har påträffats i antika gravar. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Örten var helig och helgad åt guden Osiris. Ett avkok lär lindra magen och motverka illamående.

Odling: Mejram som odlas i Sverige är ettårig och blir c:a 30 centimeter hög och får små, oansenliga vita blommor. Bladen är små och rundade. Växten bör förkultiveras inomhus då den är mycket frostkänslig. Planteras i soligt, varmt och vindskyddat läge i lätt och mullrik jord. Den kan också odlas i kruka. Mejram är lätta att torka och behåller smaken väl. Bäst är att skörda strax innan blomningen. Man skördar genom att klippa av hela plantan och hänga den upp och ner i knippen till tork. När det blivit torrt repar man av bladen.


ANVÄNDNING

Mejram kan användas färsk eller torkad. Används som krydda till bl.a. kött, korv, lever, i grönsaksgrytor och soppor (karaktäristisk i ärtsoppa) och är oumbärlig till pizza. Mejram ingår ofta i bouquet garni (fransk kryddbukett). Den är vanlig ihop med olja och vinäger. Mejram används även som möbelpolityr och i öl.

Alternativ: Oregano, timjan.

Säsong: Odlad i kruka säljs året om.

Förvaring: Knippe svalt eller i vattenglas, hållbar någon vecka. Torkad förvaras torrt och mörkt.

Läs mer

Kryddbukett, kryddpåse

Bild: Mejram

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Mejram }

Det finns 15 recept med Mejram }