Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 571

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2284 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Köttrester 600.0 gram 40%
Korngryn, kärnor 2.0 dl 22%
Köttbuljong avfettad 8.0 dl 3%
Gul lök 2.0 styck 5%
Smör 2.0 msk 8%
Mejram hackad 1.0 tsk 0%
Tillval:
Sirap 0%
Tillbehör:
Potatis 0.6 kilo 18%
Rödbetor inlagda 4.0 dl 5%
Ägg 0%
Kockskolan:
Om pölsa > Äts ej
Om hjärtslag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 tim )
Detta recept är ett bra sätt att ta tillvara köttrester och kokspad. Passar inälvsskeptiker (se kommentar).
- Förbered: Lägg korngrynen i vatten och låt stå över natt.
- Nästa dag: Koka korngryn i köttspad eller vatten med koncentrerad köttfond cirka 40 minuter.
- Koka eller stek potatis.
- Finhacka köttet.
- Skala, hacka och fräs lök i matfett.
- Blanda grynen med löken och köttet. Smaksätt med mejram och/eller timjan, salt och peppar. Tillsätt lite sirap om så önskas.
- Låt allt bli varmt. Servera med potatis och inlagda rödbetor. Ett stekt ägg passar också till.
Kockens kommentar
Klassisk pölsa tillagas av lungmos blandat med kokta korngryn. Lungmos är en rätt som består av hjärtslag (lunga + hjärta) och smaksättare (läs mer > Om hjärtslag). En variant är så kallad Norrlandspölsa av köttrester plus lever och korngryn. Se recept via länk nedan. Läs mer > Om pölsa.Passar till
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Hemlagad pölsa utan inälvor
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan