För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Kicki Fagotten

Hemlagad norrlandspölsa

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Köttrester (nötkött e.d)

1000.0 

gram

Fläsksvål

500.0 

gram

Nötlever rå

300.0 

gram

Korngryn, kärnor

2.0 

dl

Gul lök

2.0 

styck

Timjan torkad

1.0 

tsk

Mejram torkad

1.0 

tsk

Ansjovisfilé konserv

8.0 

styck

Kryddpeppar mald

 

 

Lagerblad

1.0 

blad

Salt och peppar

 

 

Vatten

10.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.6 

kilo

Rödbetor inlagda

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om pölsa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4917 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 568 gram)

Ingredienser

Visa:

Köttrester (nötkött e.d) 1000.0 gram 27%

Fläsksvål 500.0 gram 28%

Nötlever rå 300.0 gram 6%

Korngryn, kärnor 2.0 dl 10%

Gul lök 2.0 styck 2%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Mejram torkad 1.0 tsk 0%

Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 2%

Kryddpeppar mald 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Salt och peppar 0%

Vatten 10.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.6 kilo 22%

Rödbetor inlagda 4.0 dl 2%

 

Kockskolan:

Om pölsa > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 10 min )

Köttresterna skall vara kokta av nöt, gris, får, eller storvilt som älg. Ej rimmat kött.

  1. Förbered: Lägg korngrynen i vatten och låt stå över natt.
  2. Nästa dag: Koka svål, lever, skalad hel lök, korngryn och lagerblad i vatten tills grynen bildar en tjockflytande massa.
  3. Koka potatis.
  4. Ta upp svål, lever, lök och lagerblad. Grovmal detta tillsammans med köttresterna och ansjovisen. I brist på kvarn kan det finhackas.
  5. Blanda den malda färsen med grynen. Smaksätt med kryddor och låt pölsan sjuda i 5 minuter.
  6. Avsmaka den noga och förstärk eventuellt med ansjovisspad.
  7. Servera pölsan med rödbetor och potatis.

Kockens kommentar

Laga gärna en stor sats och frys in det som blir över. Norrlandspölsa är en variant av klassisk pölsa som innehåller lunga och hjärta (se recept via länk nedan). Norrlandsvarianten görs i stället av köttrester och lever. Läs mer > Om pölsa.

Passar till

Klassisk pölsa av lungmos

Hemlagad pölsa utan inälvor

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Hemlagad norrlandspölsa