Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4917 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Köttrester (nötkött e.d) 1000.0 gram 27%
Fläsksvål 500.0 gram 28%
Nötlever rå 300.0 gram 6%
Korngryn, kärnor 2.0 dl 10%
Gul lök 2.0 styck 2%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Mejram torkad 1.0 tsk 0%
Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 2%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Vatten 10.0 dl 0%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 22%
Rödbetor inlagda 4.0 dl 2%
Kockskolan:
Om pölsa > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (1 tim 30 min + 10 min )
Köttresterna skall vara kokta av nöt, gris, får, eller storvilt som älg. Ej rimmat kött.
- Förbered: Lägg korngrynen i vatten och låt stå över natt.
- Nästa dag: Koka svål, lever, skalad hel lök, korngryn och lagerblad i vatten tills grynen bildar en tjockflytande massa.
- Koka potatis.
- Ta upp svål, lever, lök och lagerblad. Grovmal detta tillsammans med köttresterna och ansjovisen. I brist på kvarn kan det finhackas.
- Blanda den malda färsen med grynen. Smaksätt med kryddor och låt pölsan sjuda i 5 minuter.
- Avsmaka den noga och förstärk eventuellt med ansjovisspad.
- Servera pölsan med rödbetor och potatis.
Kockens kommentar
Laga gärna en stor sats och frys in det som blir över. Norrlandspölsa är en variant av klassisk pölsa som innehåller lunga och hjärta (se recept via länk nedan). Norrlandsvarianten görs i stället av köttrester och lever. Läs mer > Om pölsa.Passar till
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Hemlagad norrlandspölsa
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan