Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 524

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2095 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvlägg med ben 1.0 styck 56%
Morot 2.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Vitpeppar hel 1.0 korn Äts ej
Salt 1.0 tsk Äts ej
Rotmos:
Kålrot 600.0 gram 9%
Morot 1.0 st stor 3%
Potatis mjölig sort 2.0 styck 7%
Oxfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Smör normalsaltat 50.0 gram 17%
Tillbehör:
Senap svensk 4.0 msk 5%
Grönsaker 200.0 gram 1%
Kockskolan:
Så kokas kött > Äts ej
Så lagas kalvlägg > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om kastruller > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Kött: Lägg kalvlägg i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter. Skumma av.
- Grovskär morot och lök och lägg det i grytan med pepparkorn och salt efter skumning.
- Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
- Ta av grytan från värmen och låt köttet vila i sitt spad i cirka 20 minuter.
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i bitar. Lägg över i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt småkoka i 15 minuter.
- Skala och dela potatisen i bitar och lägg i kastrullen. Koka i ytterligare 15 minuter.
- Ansa och förbered grönsaker.
- När rotfrukterna mjuknat, sila av buljongen i ett kärl. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong. Tillsätt lite smör. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
En kalvlägg med ben väger cirka 2 kg. Tillagat blir det cirka 750 gram, vilket är rikligt för 4 portioner (~185 gram per portion). Kalvlägg är magert kött (< 2% fett) om man undviker skinn och ytfett.
Alternativ
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Kalvlägg med rotmos
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan