Kokt fläsklägg med rotmos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt fläsklägg med rotmos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläsklägg kort rimmad

4.0 

styck

el. fläsklägg färsk

 

 

Gul lök

1.0 

st stor

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Kryddpeppar hel

4.0 

korn

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan torkad

1.0 

tsk

Salt

 

 

 

Rotmos:

 

Kålrot

0.6 

kilo

el. majrova

 

 

Morot

1.0 

styck

Potatis mjölig sort

0.2 

kilo

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Äppelmos

2.0 

dl

Senap svensk

4.0 

msk

 

Alternativ:

 

Surkål konserverad

 

 

Rotmos pulver

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläsklägg >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om äppelmos >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Etnico Red Blend

Smakrikt rött vin

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 796

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3182 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 20%

Fett: 5%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 459 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 69%

el. fläsklägg färsk 0%

Gul lök 1.0 st stor Äts ej

Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Kryddpeppar hel 4.0 korn Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Timjan torkad 1.0 tsk Äts ej

Salt 0%

 

Rotmos:

Kålrot 0.6 kilo 6%

el. majrova 0%

Morot 1.0 styck 1%

Potatis mjölig sort 0.2 kilo 4%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Äppelmos 2.0 dl 16%

Senap svensk 4.0 msk 3%

 

Alternativ:

Surkål konserverad 0%

Rotmos pulver 0%

 

Kockskolan:

Så lagas fläsklägg > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om äppelmos > Äts ej

Tillagning (30 min + 3 tim )

  1. Lägg: Om färsk lägg tillsätts 1,5 tsk salt per liter kokvatten, rimmad saltas inte. Hemrimmad bör lakas ur 4 timmar i vatten innan tillagning, butiksköpt behöver inte vattnas ur.
  2. Skumma av: Lägg köttet i gryta. Fyll på med vatten så att det täcker väl (vattnet skall täcka under hela koktiden). Koka upp och skumma av. (läs mer > Så skummar man).
  3. Koka: Tillsätt kryddor och grovdelad lök. Låt sjuda på svag värme under lock i cirka 3 (2-4) timmar, tills köttet lätt kan lossas från ben. Ta av från plattan och låt vila i spadet. Spar en del av spadet.
  4. Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar (ger kort koktid). Lägg det i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka i 15 minuter. Skala och skär potatis och lägg i grytan. Låt koka i ytterligare 15 minuter.
  5. När rotfrukterna mjuknat, mosa dem med potatisstöt. Späd med lite läggbuljong. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servering: Kött med ben kan serveras som de är, eller så skär man bort svål och större fettmängder vilket blir aptitligare på tallriken. Servera med ben, eller frigör även detta.

Kockens kommentar

Fläskläggen kan vara färsk, rimmad eller rökt. En korthuggen lägg väger cirka 550 gram och ger runt 200 gram ätbart. En hel lägg cirka 1,4 kilo. Svål, ben och ytligt fett utgör 2/3-delar vikten (läs mer > klicka på ingrediensen). Rotmos och senap är klassiska tillbehör och vill man kan man på tyskt vis även äta surkål till.

Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portions­vikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 539g) och energimängden med ~225 Kcal (= 936 Kcal) per portion. Det vill säga normal portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~380 gram vilket är en låg portionsvikt och energimängden knappt 500 Kcal per portion, vilket är ett normalvärde.

Fläsklägg är typisk tysk husmanskost och benämns Eisbein om kokt och Haxe om ugnslagad eller grillad. Se recept via länk nedan.

Alternativt

Surkål

Kokt potatis

Bräserad fläsklägg

Eisbein mit sauerkraut

Scweinshaxe vom Grill

Grillad fläsklägg

Rökt fläsklägg

Fler recept inom Fläsklägg

Liknande recept som Kokt fläsklägg med rotmos