Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2361 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvlägg med ben 1.0 styck 50%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Morot 1.0 st stor 2%
Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%
Krossade tomater 400.0 gram 4%
Ansjovisfilé konserv 4.0 styck 2%
Mejram hackad 1.0 dl 0%
Persilja finhackad 1.0 dl 0%
Citronskal rivet 2.0 msk 1%
Torrt vitt vin 2.0 dl 6%
Vatten 0%
Olivolja 2.0 msk 10%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 23%
Kockskolan:
Så lagas kalvlägg > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Bryn: Ta fram en gryta/stekkastrull med lock, stor nog att rymma kalvläggen. Salta, peppra. Hetta upp olivolja tills den börjar ryka och bryn sedan läggen runt om i cirka 20 minuter. Ta ut läggen och lägg att vila vid sidan om.
- Gryta: Skala och hacka lök, morot, selleri och mejram. Lägg i grytan, när läggen tagits ur, och stek det mjukt i cirka 5 minuter.
- Tillsätt vin, krossade tomater och ansjovis. Låt koka upp och lägg tillbaka läggen. Fyll på med vatten upp till 1/3-del av köttet, max till hälften. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 2 timmar. Kontrollera att det inte kokar torrt och vänd samtidigt köttet i grytan. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
- Under tiden: Skala och koka potatis. Blada av och hacka persilja. Riv citronskal (endast det gula).
- Servera: Ta ut läggen och lägg upp. Häll över kokspad. Garnera med citronskal och persilja.
Kockens kommentar
Köp helst baklägg. Framläggen har mindre kött och mer senor. På bilden visas framlägg. Oxlägg kan användas men tar längre tid att tillaga. Räkna med en extra timme.
Alternativ
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Bräserad hel kalvlägg
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan