Bräserad hel kalvlägg

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bräserad hel kalvlägg

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvlägg med ben

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

st stor

Morot

1.0 

st stor

Stjälkselleri

1.0 

stjälk

Krossade tomater

400.0 

gram

Ansjovisfilé konserv

4.0 

styck

Mejram hackad

1.0 

dl

Persilja finhackad

1.0 

dl

Citronskal rivet

2.0 

msk

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Vatten

 

 

Olivolja

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas kalvlägg >

 

 

Om grytor >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Boddingtons

Ljus medium ale
Pris: 18 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 590

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2361 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 589 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvlägg med ben 1.0 styck 50%

Gul lök 1.0 st stor 3%

Morot 1.0 st stor 2%

Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%

Krossade tomater 400.0 gram 4%

Ansjovisfilé konserv 4.0 styck 2%

Mejram hackad 1.0 dl 0%

Persilja finhackad 1.0 dl 0%

Citronskal rivet 2.0 msk 1%

Torrt vitt vin 2.0 dl 6%

Vatten 0%

Olivolja 2.0 msk 10%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 23%

 

Kockskolan:

Så lagas kalvlägg > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Bryn: Ta fram en gryta/stekkastrull med lock, stor nog att rymma kalvläggen. Salta, peppra. Hetta upp olivolja tills den börjar ryka och bryn sedan läggen runt om i cirka 20 minuter. Ta ut läggen och lägg att vila vid sidan om.
  2. Gryta: Skala och hacka lök, morot, selleri och mejram. Lägg i grytan, när läggen tagits ur, och stek det mjukt i cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt vin, krossade tomater och ansjovis. Låt koka upp och lägg tillbaka läggen. Fyll på med vatten upp till 1/3-del av köttet, max till hälften. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 2 timmar. Kontrollera att det inte kokar torrt och vänd samtidigt köttet i grytan. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
  4. Under tiden: Skala och koka potatis. Blada av och hacka persilja. Riv citronskal (endast det gula).
  5. Servera: Ta ut läggen och lägg upp. Häll över kokspad. Garnera med citronskal och persilja.

Kockens kommentar

Köp helst baklägg. Framläggen har mindre kött och mer senor. På bilden visas framlägg. Oxlägg kan användas men tar längre tid att tillaga. Räkna med en extra timme.

Alternativ

Sötpotatismos

Enkel grönsallad

Kokta rotfrukter

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Bräserad hel kalvlägg