Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 702

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2807 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvbringa/bog m. ben 1000.0 gram 56%
Morot 1.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Vit- el. svartpeppar 8.0 korn Äts ej
Salt 0.5 msk 0%
Paprika röd 1.0 styck 1%
Sås:
Dill finhackad 1.0 dl 0%
Buljong från koket 6.0 dl 2%
Ättikssprit 12% 0.5 msk 0%
Strösocker 2.0 tsk 1%
Smör normalsaltat 1.5 msk 5%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Grädde 1.0 dl 13%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 19%
Kockskolan:
Så skummar man > Äts ej
Om frikassé > Äts ej
Så kokas kött > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- Kött med ben skall vara sågat i bitar av slaktaren. Dela längre stycken i stora bitar. Skär bort eventuella stora fettklumpar.
- Koka upp vatten i stor gryta och lägg i köttet. Reglera så att vattnet precis täcker köttet. Låt småkoka under lock i 30 minuter och skumma av då och då.
- Ansa morot och purjolök. Skär i bitar.
- Tillsätt morot, purjolök, pepparkorn och salt i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1-1,5 timmar på låg värme tills köttet är mört och lätt kan lossas från benen.
- Skala och koka potatisen.
- Sås: Repa av dillblad och finhacka. Ansa paprika och skär i bitar.
- Mät upp och sila buljong från köttkoket och koka ihop det med ättikssprit och socker i 5 minuter.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till en jämn smet. Tillsätt buljongsåsen och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med spad om för tjock sås. Smaka av. Tillsätt dill och paprika.
- Servera: Lägg upp köttet utan ben i serveringsskål, häll över såsen.
Kockens kommentar
Kalvbringan kan bytas ut mot bog eller lammbringa. Rätten är en form av "frikassé". Läs mer > Om frikassé.
Passar till
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan