För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvbringa/bog m. ben

1000.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Vit- el. svartpeppar

8.0 

korn

Salt

0.5 

msk

Paprika röd

1.0 

styck

 

Sås:

 

Dill finhackad

1.0 

dl

Buljong från koket

6.0 

dl

Ättikssprit 12% }

0.5 

msk

Strösocker

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

1.5 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Grädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

 

Kockskolan:

 

Så skummar man >

 

 

Om frikassé >

 

 

Så kokas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Melini Chianti Pian del Masso

Mjukt rött vin
Pris: 72 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 702

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2807 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 529 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvbringa/bog m. ben 1000.0 gram 56%

Morot 1.0 styck Äts ej

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Vit- el. svartpeppar 8.0 korn Äts ej

Salt 0.5 msk 0%

Paprika röd 1.0 styck 1%

 

Sås:

Dill finhackad 1.0 dl 0%

Buljong från koket 6.0 dl 2%

Ättikssprit 12% } 0.5 msk 0%

Strösocker 2.0 tsk 1%

Smör normalsaltat 1.5 msk 5%

Vetemjöl 1.5 msk 2%

Grädde 1.0 dl 13%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 19%

 

 

Kockskolan:

Så skummar man > Äts ej

Om frikassé > Äts ej

Så kokas kött > Äts ej

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Kött med ben skall vara sågat i bitar av slaktaren. Dela längre stycken i stora bitar. Skär bort eventuella stora fettklumpar.
  2. Koka upp vatten i stor gryta och lägg i köttet. Reglera så att vattnet precis täcker köttet. Låt småkoka under lock i 30 minuter och skumma av då och då.
  3. Ansa morot och purjolök. Skär i bitar.
  4. Tillsätt morot, purjolök, pepparkorn och salt i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1-1,5 timmar på låg värme tills köttet är mört och lätt kan lossas från benen.
  5. Skala och koka potatisen.
  6. Sås: Repa av dillblad och finhacka. Ansa paprika och skär i bitar.
  7. Mät upp och sila buljong från köttkoket och koka ihop det med ättikssprit och socker i 5 minuter.
  8. Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl till en jämn smet. Tillsätt buljongsåsen och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med spad om för tjock sås. Smaka av. Tillsätt dill och paprika.
  9. Servera: Lägg upp köttet utan ben i serveringsskål, häll över såsen.

Kockens kommentar

Kalvbringan kan bytas ut mot bog eller lammbringa. Rätten är en form av "frikassé". Läs mer > Om frikassé.

 

Passar till

Kokt potatis

Kokta grönsaker

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé