Koka grönsaker - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Koka grönsaker - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grönsaker

400.0 

gram

Smör och/el. matolja

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 14

Kcal / portion: 14

GBR (GI) / port: 0

Recept: 56 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Grönsaker 400.0 gram 90%

Smör och/el. matolja 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Så kokas grönsaker > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Skölj och ansa grönsakerna vid behov. Ta inte bort mer än nödvändigt.
  2. Koka upp lättsaltat vatten. Vattnet skall endast täcka grönsakerna, inte mer. Lägg i grönsakerna och låt dem sjuda på svag värme tills lagom kokt, varierande 2-60 minuter beroende på vara.
  3. Ta ur grönsakerna (med hålslev) och skölj eventuellt av dem i kallt vatten. Kokvattnet innehåller vitaminer och kan användas till buljong e.d.
  4. Servera grönsakerna direkt, gärna med tillsats av lite smör eller olja och strö över lite salt.

Kockens kommentar

Vid kokning avger grönsakerna värdefulla vitaminer och mineraler. Därför skall koktiden vara kort och grönsakerna kan sköljas i kallt vatten för att avstanna kokningen. Läs mer i Kockskolan > Så kokas grönsaker.

Fler recept inom Kokta grönsaker

Liknande recept som Koka grönsaker - grundrecept