Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvkött grytbitar

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Paprikapulver

2.0 

msk

Baconfett el. matfett }

2.0 

msk

Paprika röd/gul/orange

4.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Farmer´s Reserve Chardonnay

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 97 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 604

GBR (GI) / port: 11

Recept: 2416 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 525 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvkött grytbitar 800.0 gram 45%

Gul lök 1.0 st stor 3%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Paprikapulver 2.0 msk 2%

Baconfett el. matfett } 2.0 msk 8%

Paprika röd/gul/orange 4.0 styck 5%

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3.0 dl 37%

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och skiva gul lök. Skala och finhacka vitlök. Putsa köttet fritt från senor, skär i bitar.
  2. Hetta upp baconfett eller annat matfett i en stekkastrull på medelvärme och fräs gul lök i 3-4 minuter tills den blivit glansig, utan att bränna.
  3. Tillsätt vitlök, paprikapulver, tomatpuré, köttbitarna och extra matfett. Rör om. Tillsätt vatten som täcker köttet. Låt småkoka i 1,5-2 timme tills köttet är mört. Fyll på med vatten vid behov.
  4. Koka ris enligt anvisning på förpackning.
  5. Ansa paprika (ta bort det vita) och skiva. 10 minuter före köttet är klart, tillsätt paprika.

Kockens kommentar

Detta är en klassisk ungersk rätt lagat av kalvkött. Köttbitarna skall vara större än i en goulash och smaken bör vara ganska mild. Paprika odlas och används mycket i Ugnern och ungersk paprikapulver är vanligen orange till färgen och mild i smaken.

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika