Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 604

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2416 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvkött grytbitar 800.0 gram 45%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Paprikapulver 2.0 msk 2%
Baconfett el. matfett } 2.0 msk 8%
Paprika röd/gul/orange 4.0 styck 5%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 37%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skala och skiva gul lök. Skala och finhacka vitlök. Putsa köttet fritt från senor, skär i bitar.
- Hetta upp baconfett eller annat matfett i en stekkastrull på medelvärme och fräs gul lök i 3-4 minuter tills den blivit glansig, utan att bränna.
- Tillsätt vitlök, paprikapulver, tomatpuré, köttbitarna och extra matfett. Rör om. Tillsätt vatten som täcker köttet. Låt småkoka i 1,5-2 timme tills köttet är mört. Fyll på med vatten vid behov.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Ansa paprika (ta bort det vita) och skiva. 10 minuter före köttet är klart, tillsätt paprika.
Kockens kommentar
Detta är en klassisk ungersk rätt lagat av kalvkött. Köttbitarna skall vara större än i en goulash och smaken bör vara ganska mild. Paprika odlas och används mycket i Ugnern och ungersk paprikapulver är vanligen orange till färgen och mild i smaken.
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan