Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 820

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3280 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 5%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kalvlunga 1000.0 gram 28%
Kalvhjärta 300.0 gram 13%
Rödlök 1.0 styck Äts ej
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 50.0 gram Äts ej
Kryddpeppar hel 10.0 gram Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Timjan torkad 1.0 tsk Äts ej
Mejram torkad 1.0 tsk Äts ej
Till pölsa:
Korngryn, kärnor 3.0 dl 22%
Tillbehör:
Rödlök 1.0 styck 2%
Smör 2.0 msk 6%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Ansjovisfilé konserv 6.0 styck 2%
Ägg 4.0 styck 8%
Potatis 0.8 kilo 16%
Kockskolan:
Om hjärtslag > Äts ej
Om pölsa > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (3 tim + 10 tim )
Klassisk pölsa tillagas av lungmos blandat med kokta korngryn. Läs mer > Om pölsa.
Lungmos: Lungmos är i sig en egen rätt av hjärtslag, dvs. av kokt lunga och hjärta från nöt, gris, får eller storvilt. Läs mer > Om hjärtslag.
- Förberedelse: Hjärta och lungor skärs i stora bitar och får dra i kallt vatten över natt.
- Nästa dag: Ansa och grovskär lök, morot och selleri.
- Skumma av: Lägg över i kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka i en minut. Häll sedan bort vattnet och spola ordentligt med kallt vatten.
- Koka: Täck på nytt med vatten och låt koka upp. Skumma av på nytt och tillsätt sedan lagom med salt, kryddor, lök och rotsaker. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar tills allt känns mjukt.
- Buljong: Plocka upp hjärt- och lungbitarna i en bunke. Sila buljongen och häll lite på lungmoset. Spar övrig buljong till pölsa. Låt svalna.
- Hacka det därefter fint, eller grovmal det en gång i kvarn.
- Potatis: Koka eller stek potatis.
- Sås: Finhacka rödlök och fräs den glansig i smör i kastrullen. Pudra över vetemjöl och fräs vidare en liten stund. Fyll på med silad buljong, lite i taget och låt koka i 5 minuter under vispning till en ganska simmig sås. Blanda ner hjärtslaget och värm på.
- Stek ägg i lite matfett.
- Serveras rykande varm med råa äggulor eller stekta ägg och inlagda rödbetor, samt stekt potatis säger gamla lungmosspecialter.
Pölsa: Tillaga lungmos enligt ovan.
- Förberedelse: Blötlägg korngrynen över natt.
- Nästa dag: Koka grynen mjuka i buljong från hjärtslaget. Det tar cirka 40 minuter. Läs mer, klicka på ingrediens korngryn.
- Blanda gryn med lungmos och värm på. Smaka av.
- Serveras varm med stekta ägg och inlagda rödbetor, samt med kokt potatis om man så vill.
Kockens kommentar
Tore Wretman: Lungmos hör verkligen till vår husmanskostskatt. Det finns färdig (norrlands-)pölsa att köpa i butik. Ursprungligen lagade man i samband med slakten så kallad lungmos av hjärtslaget ( och annat småkött som inte kunde sparas. Eftersom kött var en bristvara drygade man ofta ut anrättningen med korngryn. Läs mer > Om pölsa, lungmos.
Obs! Lunga är mycket bakterikänsligt och måste hanteras med stor försiktighet. Numera avråds att använda lunga i maträtter.
Alternativ
Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta
Liknande recept som Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
-
Dillkött av kalv i syrlig sås, kalvfrikassé
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljus gryta på kalv med primörer
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blanquette de Veau ā Ancienne - klassisk (gammaldags) fransk kalvgryta
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Tid: 3 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad norrlandspölsa
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Hemlagad pölsa utan inälvor
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borjupörkölt - ungersk kalvköttgryta med paprika
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan