Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 705

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2820 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Gröt:
Korngryn, kärnor 1.5 dl 13%
el. ris 0%
Mjölk 5.0 dl 11%
Russin 1.0 dl 6%
Korvkaka:
Lever nöt el. svin 300.0 gram 11%
Späck 100.0 gram 27%
Gul lök 1.0 st liten 1%
Ägg 2.0 styck 4%
Sirap 1.0 msk 2%
Mejram torkad 1.0 krm 0%
Ingefära mald 2.0 tsk 1%
Smör 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Lingonsylt rårörda konserv 2.0 dl 12%
Vitkål strimlad 400.0 gram 4%
Kockskolan:
Om korvkaka > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Om pudding > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Lägg levern i kallt vatten eller mjölkblandat vatten i en timme eller mer. Fintrimla vitkål och blanda med rårörda lingon.
- Gröt: Koka grynen i dubbla mängden vatten på svag värme i cirka 30 minuter (se förpackning) tills nästan all vätska sugits upp av grynen.
- Tillsätt mjölk och lättkoka till lös gröt. Tillsätt russinen mot slutet. Låt svalna.
- Korvkaka: Sätt ugnen på 200°C.
- Torka av levern, skär i bitar. Skär också späck/fläsk i mindre bitar. Skala lök och dela i bitar. Mal eller mixa.
- Blanda smeten med gröt, sirap, äggvisp och kryddor.
- Smörj en ugnsfast form (brödform) med matfett. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter till fast smet med fin yta. Servera.
Kockens kommentar
Korvkaka är en gammal klassiker, ett sätt att ta tillvara lite simplare lever. I ännu äldre recept ingick större andel korngryn och rikligt med smält smör som tillbehör. Förr i tiden tillredde man också korvkaka av allehanda fetare köttrester och havregryn var ett sätt att dryga ut med.Mängden lever, späck och korngryn kan varieras enligt eget önskemål. Russinen kan utelämnas eller ersättas med extra sirap beroende på hur söt anrättning som önskas. Man kan utelämna både sirap och russin för att minska på sockerhalten. Vitkålslingonen ger tillräcklig sötma. Förr uppskattade man mer söt och fet mat, vilket vi numera försöker undvika. Tar man bort russin och sirap minskar energimängden per portion med cirka 130 Kcal. Mängd lingonsylt (=14% av kalorimängden) kan man också minska.
Passar till
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan