Rognons de porc ā la crčme, njurragu

Foto: Film: A Table, rognon de veau

Rognons de porc ā la crčme, njurragu

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Grisnjure

700.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Vetemjöl

1.0 

msk

Smör till stekning

2.0 

msk

Creme fraiche

1.0 

dl

el. vispgrädde

 

 

Äggula

 

 

Kalvfond avfettad

1.2 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Konjak/brandy

1.0 

msk

Senap fransk osötad

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Champinjoner färska

 

 

Riven ost

 

 

Lingonsylt

 

 

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

el. potatis

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om njure >

 

 

Om inälvor >

 

 

Så fräser man >

 

 

Om ragu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 13

Recept: 2247 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 5%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 398 gram)

Ingredienser

Visa:

Grisnjure 700.0 gram 32%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Smör till stekning 2.0 msk 9%

Creme fraiche 1.0 dl 14%

el. vispgrädde 0%

Äggula 0%

Kalvfond avfettad 1.2 dl 1%

el. konc. fond + vatten 0%

Konjak/brandy 1.0 msk 1%

Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Champinjoner färska 0%

Riven ost 0%

Lingonsylt 0%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 39%

el. potatis 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om njure > Äts ej

Om inälvor > Äts ej

Så fräser man > Äts ej

Om ragu > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "A Table" under bilden ovan.

  1. Ansa njuren, ta bort hinna och skär ut vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i bitar. Skölj njuren väl i kallt vatten. Låt rinna av. Strö över lite vetemjöl och rör om. Skala lök och skär i strimlor eller tärningar. Ansa och skiva svamp om detta skall ingå. 
  2. Koka ris enligt anvisning på förpackning.
  3. Fräs löken glansig i smör på medelvärme i 3-4 minuter utan att bränna. Stek sedan eventuell svamp en kort stund. Lägg åt sidan.
  4. Ragu: Tillsätt njuren. Låt steka 5 minuter på medelvärme under omrörning. Smaka av med fond, senap, konjak, salt och peppar. Vispa samman äggula med crčme fraiche eller grädde. I filmen tillsätt även lite riven ost. Rör ner detta i ragun. Låt småkoka i 10 minuter.
  5. Servera. Garnera med hackad persilja.

Kockens kommentar

I stället för grisnjure kan kalv- eller lammnjure användas.

Alternativ

Bräserad kalvnjure i rödvinssås

Flamberad kalvnjure i madeirasås

Lammnjure i vitvinssås

Lammnjure i sherrysås

Steak and kidney pie

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Rognons de porc ā la crčme, njurragu