Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammnjure

800.0 

gram

Sidfläsk rimmat el. rökt ¤

1.0 

skiva

Champinjoner färska

200.0 

gram

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök

1.0 

styck

Tomatpuré konserv

1.0 

msk

Ketchup

1.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Maizena ljus

 

 

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3.0 

dl

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om njure >

 

 

Om inälvor >

 

 

ā la Bercy >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 120

Kcal / portion: 546

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2185 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 454 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammnjure 800.0 gram 35%

Sidfläsk rimmat el. rökt ¤ 1.0 skiva 8%

Champinjoner färska 200.0 gram 2%

Matfett till stekning 2.0 msk 9%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%

Ketchup 1.0 msk 1%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Vatten 2.0 dl 0%

Maizena ljus 0%

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3.0 dl 41%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om njure > Äts ej

Om inälvor > Äts ej

ā la Bercy > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förbered: Skala och hacka lök. Rensa och skiva svamp. Tärna sidfläsk. Ansa njure, ta bort hinnan och skär ut vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i bitar. Skölj av i vatten.
  2. Ris: Koka ris enligt anvisning på förpackning.
  3. Svamp: Hetta upp matfett i panna och bryn svampen 3-5 minuter tills den fått färg. Salta och peppra mot slutet. Lägg åt sidan.
  4. Njure: Lägg fläsk och njure i pannan och stek på medelhög värme. När köttsaft sipprar ur njurarna, vänd och stek ett par minuter till. Skaka då och då på pannan så att det inte bränns vid. Salta, peppra. Lägg åt sidan.
  5. Sås: Fräs löken glansig i matfett några minuter utan att bränna. Tillsätt vatten och fond, tomatpuré och ketchup i pannan. Rör om. Tillsätt lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas och låt småkoka cirka 3 minuter. Salta och peppra. Tillsätt svamp och kött.
  6. Låt allt bli varmt.

Kockens kommentar

Lammnjure kan bytas ut med grisnjure eller kalvnjure. Läs mer > Om njure.

Ā la Bercy
= som i Bercy, vilket är en stadsdel i sydöstra Paris. Bercy hade förr Europas största vinmarknad, vilket gett namn åt många välkända rätter som Entrecôte Bercy, Rein d´agneau de Bercy (lammnjure, se dito recept), Sole ā la Bercy (sjötunga), Oeufs de Bercy med flera. Till dessa serveras Sauce Bercy.

Alternativ

Sauce Bercy

Lammnjure i sherrysås

Bräserad kalvnjure i rödvinssås

Flamberad kalvnjure i madeirasås

Steak and kidney pie

Njurragu

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy