Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 562

GBR (GI) / port: 13
Recept: 2247 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grisnjure 700.0 gram 32%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Creme fraiche 1.0 dl 14%
Äggula 0%
Kalvfond avfettad 1.2 dl 1%
Konjak/brandy 1.0 msk 1%
Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%
Tillval:
Riven ost 0%
Lingonsylt 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 39%
el. potatis 0%
Kockskolan:
Om njure > Äts ej
Om inälvor > Äts ej
Så fräser man > Äts ej
Om ragu > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "A Table" under bilden ovan.- Ansa njuren, ta bort hinna och skär ut vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i bitar. Skölj njuren väl i kallt vatten. Låt rinna av. Strö över lite vetemjöl och rör om. Skala lök och skär i strimlor eller tärningar. Ansa och skiva svamp om detta skall ingå.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Fräs löken glansig i smör på medelvärme i 3-4 minuter utan att bränna. Stek sedan eventuell svamp en kort stund. Lägg åt sidan.
- Ragu: Tillsätt njuren. Låt steka 5 minuter på medelvärme under omrörning. Smaka av med fond, senap, konjak, salt och peppar. Vispa samman äggula med crčme fraiche eller grädde. I filmen tillsätt även lite riven ost. Rör ner detta i ragun. Låt småkoka i 10 minuter.
- Servera. Garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
I stället för grisnjure kan kalv- eller lammnjure användas.Alternativ
Bräserad kalvnjure i rödvinssås
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Rognons de porc ā la crčme, njurragu
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan