
Foto: Film: La cocina de casa, rinones al Jerez
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 601

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2404 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammnjure 1000.0 gram 40%
Gul lök 0.5 styck 1%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Sherry 3.0 dl 15%
Vitt bröd 2.0 skivor 6%
Vatten 3.0 dl 0%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 36%
Kockskolan:
Om njure > Äts ej
Om inälvor > Äts ej
Om sherry > Äts ej
Om bräcka, såtering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 tim )
Se film, klicka på "La cocina de casa" under bilden ovan. Filmreceptet är en lite enklare variant av detta klassiska recept.
- Kväll 1: Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i små bitar. Täck med saltat vatten med lite vinäger. Ställ i kyl över natt.
- Dag 2: Skölj av njuren väl och torka av. Skär lök och vitlök i små bitar. Hacka persilja.
- Stek i olja brödskivorna med hälften av vitlöken. Lägg åt sidan.
- Sautera (stek) i olja på hög värme hackad lök och resten av vitlöken tills det fått brun färg. Tillsätt njure och sherryvinet. Låt koka ner tills nästan all vätska kokat bort. Det tar sin tid.
- Koka: Tillsätt vatten. Ta ut några bitar njure. Mosa dem med det stekta brödet och vitlöken, samt lite spad. Häll tillbaka i koket. Låt småkoka i cirka en halvtimme. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av salt, peppar och sherryvinäger. Tillsätt persilja mot slutet eller använd som garnering.
- Ris: Koka samtidigt ris enligt anvisning på förpackning.
Kockens kommentar
Jerez är huvudstad i den spanska provinsen Cádiz i sydvästra hörnet av Spanien ovanför Gibraltar. Området runt omkring kallas "sherrytriangeln". Närmare bestämt avgränsad av städerna Jerez de la Fontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María. Läs mer, klicka på ingrediens sherry.Sherryvinäger: Här tillverkas också sherryvinäger. Liksom balsamvinäger en gourmetvinäger. Aromrik med hög syra. Läs mer > Klicka på ingrediensen.
Alternativ
Bräserad kalvnjure i rödvinssås
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan