Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez

Foto: Film: La cocina de casa, rinones al Jerez

Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Lammnjure

1000.0 

gram

Gul lök

0.5 

styck

Vitlök

4.0 

klyftor

Sherry

3.0 

dl

Sherryvinäger

 

 

Salt och peppar

 

 

Matolja till stekning

 

 

Persilja till garnering

 

 

Vitt bröd

2.0 

skivor

Vatten

3.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om njure >

 

 

Om inälvor >

 

 

Om sherry >

 

 

Om bräcka, såtering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 601

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2404 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 2%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 535 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammnjure 1000.0 gram 40%

Gul lök 0.5 styck 1%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Sherry 3.0 dl 15%

Sherryvinäger 0%

Salt och peppar 0%

Matolja till stekning 0%

Persilja till garnering 0%

Vitt bröd 2.0 skivor 6%

Vatten 3.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 36%

 

Kockskolan:

Om njure > Äts ej

Om inälvor > Äts ej

Om sherry > Äts ej

Om bräcka, såtering > Äts ej

Tillagning (1 tim + 10 tim )

Se film, klicka på "La cocina de casa" under bilden ovan. Filmreceptet är en lite enklare variant av detta klassiska recept.

  1. Kväll 1: Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i små bitar. Täck med saltat vatten med lite vinäger. Ställ i kyl över natt.
  2. Dag 2: Skölj av njuren väl och torka av. Skär lök och vitlök i små bitar. Hacka persilja.
  3. Stek i olja brödskivorna med hälften av vitlöken. Lägg åt sidan.
  4. Sautera (stek) i olja på hög värme hackad lök och resten av vitlöken tills det fått brun färg. Tillsätt njure och sherryvinet. Låt koka ner tills nästan all vätska kokat bort. Det tar sin tid. 
  5. Koka: Tillsätt vatten. Ta ut några bitar njure. Mosa dem med det stekta brödet och vitlöken, samt lite spad. Häll tillbaka i koket. Låt småkoka i cirka en halvtimme. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av salt, peppar och sherryvinäger. Tillsätt persilja mot slutet eller använd som garnering. 
  6. Ris: Koka samtidigt ris enligt anvisning på förpackning.

Kockens kommentar

Jerez är huvudstad i den spanska provinsen Cádiz i sydvästra hörnet av Spanien ovanför Gibraltar. Området runt omkring kallas "sherrytriangeln". Närmare bestämt avgränsad av städerna Jerez de la Fontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María. Läs mer, klicka på ingrediens sherry.

Sherryvinäger: Här tillverkas också sherryvinäger. Liksom balsamvinäger en gourmetvinäger. Aromrik med hög syra. Läs mer > Klicka på ingrediensen.

Alternativ

Njurragu

Rein d´agneau de Bercy

Bräserad kalvnjure i rödvinssås

Flamberad kalvnjure i madeirasås

Steak and kidney pie

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez