Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås

Foto: Film: La Cuisine du Moun

Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kalvnjure

800.0 

gram

Schalottenlök

4.0 

styck

Champinjoner

200.0 

gram

Armagnac***

1.0 

msk

el. konjak

 

 

Madeira

1.5 

dl

Creme fraiche

3.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om njure >

 

 

Om inälvor >

 

 

Så flamberar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 956

GBR (GI) / port: 17

Recept: 3826 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 10%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 462 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvnjure 800.0 gram 24%

Schalottenlök 4.0 styck 2%

Champinjoner 200.0 gram 1%

Armagnac*** 1.0 msk 1%

el. konjak 0%

Madeira 1.5 dl 5%

Creme fraiche 3.0 dl 25%

Matfett till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 2.0 styck 35%

 

Kockskolan:

Om njure > Äts ej

Om inälvor > Äts ej

Så flamberar man > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Cuisine du Moun" under bilden.

  1. Tillbehör: förbered och tillred önskade tillbehör till exempel ris och en sallat. "Frassen" brukar äta bagett till maten.
  2. Ansa njuren, ta bort hinna och skär bort vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i mindre bitar. Ansa svamp, skiva eller skär i bitar. Skala och skiva lök.
  3. Bryn: Hetta upp olja i stekpanna och bryn njurbitarna runt om. Tillsätt svamp och lök. Låt steka 3-4 minuter under omrörning.
  4. Flambera: Tillsätt armagnac (eller konjak). Tänd på och låt brinna klart. Se kommentar. 
  5. Madeirasås: Tillsätt madeira och låt småkoka ett par minuter så att alkoholen kokar bort. Rör ner crčme fraiche och låt sjuda några minuter till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Obs! Flambera utanför spisen om avståndet till fläkten är kort. Se under alla omständigheter till att fläkten är avstängd. En brand i fettrik fläkt är inte att leka med. Om spriten inte antänds är pannan inte tillräckligt het.

Alternativ

Njurragu

Ragnon de veau Bordelaise

Rein d´agneau de Bercy, lammnjure i vitvinssås

Lammnjure i sherrysås

Stek and kidney pie, kött- och njurpaj

Hökarepanna i smördegspaket

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås