Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 820

GBR (GI) / port: 16
Recept: 3278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvnjure 800.0 gram 28%
Morot 2.0 styck 2%
Gul lök 2.0 styck 3%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Bouquet garni 1.0 sats Äts ej
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Smör 1.0 msk 3%
Rött mjukt vin (Bordeauxvin) 1.0 flaska 17%
Creme fraiche 2.0 msk 3%
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Tillval:
Champinjoner 0%
Tillbehör:
Baguette, bagett 2.0 styck 41%
Kockskolan:
Om njure > Äts ej
Om inälvor > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
ā la bordelaise > Äts ej
Så bryner man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
- .Förvärm ugnen på 220-250°C.
- Tillbehör: Förbered tillbehör, till exempel sallat, ris eller potatis. "Frassen" brukar äta vitt bröd till maten.
- Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skala och skär i små bitar morötter, lök och schalottenlök. Även svamp om detta önskas.
- Bryn: Hetta upp matfett i stekkastrull och bryn njuren runt om. Tillsätt morötter, lök och bouquet garni.
- Ugnslaga: Sätt in grytan i ugnen i 25 minuter.
- Plocka ur njuren ur ugnskastrullen och skär i bitar. Ta bort bouquet garni.
- Roux brun (redning): Smält smör i kastrullen. Vispa ner mjöl och låt redningen få lite färg, bli brun. Läs mer > Så reds sås.
- Koka: Tillsätt njuren och vin. Svamp om detta ingår. Låt sjuda under lock på svag värme i 1Ŋ timme.
- Sås: Ta ut njuren och sila spadet. Vispa ner crčme fraiche och tillsätt njure. Låt småkoka en kort stund till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Även med senap om så önskas.
- Servera: Lägg upp och garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
Bordealaise = från Bordeaux i södra Frankrike, vilket brukar innebära att rödvin ingår. Läs mer > ā la bordelaise.Bouquet garni är en blandning av kryddgrönt som binds samman till en bukett. Buketten tas bort efter tillagning. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Vattenreduktion = vätska som kokas bort. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan