Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 213

GBR (GI) / port: 0
Recept: 852 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Steksky avfettad 1.0 dl 8%
Schalottenlök finhackad 2.0 msk Äts ej
Rött mjukt vin (Bordeauxvin) 1.0 dl 9%
Timjan torkad 1.0 krm Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Peppar 1.0 krm 0%
Brun grundsås ¤ 2.0 dl 19%
Majsstärkelse 1.0 msk 3%
el. arrowrot 0%
Oxmärg tärnad } 0.8 dl 61%
Kockskolan:
Om stekskysås > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Om Caręme > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
ā la bordelaise > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Ta köttet ur pannan, och skeda bort överflödigt fett, så att högst 2 matskedar återstår.
- Finhacka lök. Tillsätt detta i pannan och stek någon minut. Tillsätt vin och kryddor. Koka ner till halv mängd.
- Tärna och mjuka upp oxmärgen 2-3 minuter i hett vatten.
- Tillsätt brun grundsås eller buljong med redning. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av.
- Tillsätt oxmärg och skaka såsen över svag värme i någon minut eller två. Såsen får inte ens komma i närheten av att sjuda. Servera på varma tallrikar. Garnera gärna med hackad persilja.
Kockens kommentar
Sauce bordelaise är en mörk stekskysås med bordeauxvin som monteras med smör eller oxmärg. Det finns olika varianter. Mästerkocken Caręme (se dito) använder bland annat sauternevin och sauce espagnole i sitt recept. Recept med beteckningen "bordelaise" serveras i allmänhet med en Sauce bordelaise. Såsen passar utmärkt till smakrikt nötkött som oxfilé och inälvor som njure. Klassisk sås till kalvnjure (Rognons de Veau ā la Bordelaise). Läs mer > Om stekskysås.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madčre/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan