Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 229

Kcal / portion: 1047

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4190 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 20%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lever nöt el. svin 700.0 gram 18%
Bacon som knapersteks} 280.0 gram 15%
Vetemjöl 0.5 dl 3%
Smör till stekning 100.0 gram 17%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 13%
Grädde 4.0 dl 34%
Kockskolan:
Så lagas lever > Äts ej
Om fläsk och bacon > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Putsa helst levern från ytliga kärl (blodådror) och hinnor så att inte köttet bågnar vid tillagning.
- Skär i centimetertjocka skivor. Vänd dem i mjöl.
- Stek bacon eller fläsk knaprigt. Lägg över på hushållspapper för avrinning.
- Hetta upp rikligt med smör i het stekpanna. När fettet slutat bubbla lägg i levern, men inte för tätt inpå varandra. Bryn båda sidorna och efterstek på lägre värme. Stek 2 minuter per sida. Ta ur.
- Värm kapris i matfettet om "anglaise", eller om "suedoise" tillsätt grädde i leverpannan och koka upp. Sila gräddsåsen om fin sås önskas.
- Servera med kapris (anglaise) eller med lingon (suédoise).
Kockens kommentar
Lever serveras "ā la minute" dvs snabbt lagat och genast serverad. "Välstekt lever" och lever som får den ligga och vänta blir torr och seg. Anglaise, dvs på engelskt vis innebär kalvlever med bacon och kapris. Suédoise är klassiskt grislever med fläsk och lingonsylt. Lever kan också stekas och serveras på italienskt vis, på berlinarnas vis, på tyskt vis eller på spanskt vis. Läs mer > Så lagas lever.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Passar till
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan