
Dryckestips
Novas Winemaker´s Selection Syrah Mourvedre
Smakrikt rött vin
Pris: 134 kr
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 120

Kcal / portion: 546

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2185 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammnjure 800.0 gram 35%
Sidfläsk rimmat el. rökt ¤ 1.0 skiva 8%
Champinjoner färska 200.0 gram 2%
Matfett till stekning 2.0 msk 9%
Sås:
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Tomatpuré konserv 1.0 msk 0%
Ketchup 1.0 msk 1%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Vatten 2.0 dl 0%
Maizena ljus 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 41%
Kockskolan:
Om njure > Äts ej
Om inälvor > Äts ej
ā la Bercy > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förbered: Skala och hacka lök. Rensa och skiva svamp. Tärna sidfläsk. Ansa njure, ta bort hinnan och skär ut vitt njurfett (läs mer > Om njure). Skär i bitar. Skölj av i vatten.
- Ris: Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Svamp: Hetta upp matfett i panna och bryn svampen 3-5 minuter tills den fått färg. Salta och peppra mot slutet. Lägg åt sidan.
- Njure: Lägg fläsk och njure i pannan och stek på medelhög värme. När köttsaft sipprar ur njurarna, vänd och stek ett par minuter till. Skaka då och då på pannan så att det inte bränns vid. Salta, peppra. Lägg åt sidan.
- Sås: Fräs löken glansig i matfett några minuter utan att bränna. Tillsätt vatten och fond, tomatpuré och ketchup i pannan. Rör om. Tillsätt lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas och låt småkoka cirka 3 minuter. Salta och peppra. Tillsätt svamp och kött.
- Låt allt bli varmt.
Kockens kommentar
Lammnjure kan bytas ut med grisnjure eller kalvnjure. Läs mer > Om njure.
Ā la Bercy = som i Bercy, vilket är en stadsdel i sydöstra Paris. Bercy hade förr Europas största vinmarknad, vilket gett namn åt många välkända rätter som Entrecôte Bercy, Rein d´agneau de Bercy (lammnjure, se dito recept), Sole ā la Bercy (sjötunga), Oeufs de Bercy med flera. Till dessa serveras Sauce Bercy.
Alternativ
Bräserad kalvnjure i rödvinssås
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan