Hökarepanna i smördegspaket

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hökarepanna i smördegspaket

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Smördegsplattor fryst

4.0 

plattor

Kalvnjure

300.0 

gram

Fläskfilé

100.0 

gram

Potatis

2.0 

styck

Gul lök

1.0 

st stor

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan torkad

1.0 

tsk

Folköl (3.5%)

5.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Dark

Mörk fyllig lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2318 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 367 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördegsplattor fryst 4.0 plattor 55%

Kalvnjure 300.0 gram 15%

Fläskfilé 100.0 gram 4%

Potatis 2.0 styck 6%

Gul lök 1.0 st stor 3%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Folköl (3.5%) 5.0 dl 9%

Matfett till stekning 2.0 msk 8%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Lättina fryst mördeg, den skall vara kylskåpskall.
  2. Fyllning: Skala och hacka lök. Skala potatis och skär i bitar. Putsta bort fett och hinnor från njurar och filé. Skär i mindre bitar. Hacka persilja.
  3. Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken några minuter, tills den är mjuk och glansig. Ta ur.
  4. Tillsätt mer matfett i pannan och stek njure och kött cirka 3 minuter. Rör om.
  5. Lägg tillbaka löken och tillsätt potatis, timjan lagerblad, samt häll på öl.  Salta och peppra. Låt sjuda 30 minuter.
  6. Förvärm ugnen på 200°C. Låt ugnen bli ordentligt varm.
  7. Grädda: Lägg smördegsplattorna på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter, tills smördegen svällt upp och blivit fluffig.
  8. Sör upp smördegsplattorna på längden och fyll dem med grytköttet. Häll på lite steksky.

Kockens kommentar

Detta recept är en variant av klassisk engelsk Steak and kidney pie (se dito recept). Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Hökarepanna är en klassisk gryta med brynt gris- eller kalvnjure och kött av gris eller kalv, som varvas med potatis- och lökskivor, smak­satt med timjan och lagerblad, samt med en rejäl skvätt öl. Hökare = månglare, vanligtvis livsmedelhandlare, vilken förestod ett hökeri (hökarbod).

Alternativ

Svensk smördeg

Blixtsmördeg

Stek and kidney pie

Flamberad kalvnjure

Krustader med njursauté

Fler recept inom Lever, njure

Liknande recept som Hökarepanna i smördegspaket