Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 579

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2318 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 4.0 plattor 55%
Kalvnjure 300.0 gram 15%
Fläskfilé 100.0 gram 4%
Potatis 2.0 styck 6%
Gul lök 1.0 st stor 3%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Folköl (3.5%) 5.0 dl 9%
Matfett till stekning 2.0 msk 8%
Tillbehör:
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Lättina fryst mördeg, den skall vara kylskåpskall.
- Fyllning: Skala och hacka lök. Skala potatis och skär i bitar. Putsta bort fett och hinnor från njurar och filé. Skär i mindre bitar. Hacka persilja.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme och fräs löken några minuter, tills den är mjuk och glansig. Ta ur.
- Tillsätt mer matfett i pannan och stek njure och kött cirka 3 minuter. Rör om.
- Lägg tillbaka löken och tillsätt potatis, timjan lagerblad, samt häll på öl. Salta och peppra. Låt sjuda 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200°C. Låt ugnen bli ordentligt varm.
- Grädda: Lägg smördegsplattorna på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter, tills smördegen svällt upp och blivit fluffig.
- Sör upp smördegsplattorna på längden och fyll dem med grytköttet. Häll på lite steksky.
Kockens kommentar
Detta recept är en variant av klassisk engelsk Steak and kidney pie (se dito recept). Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Hökarepanna är en klassisk gryta med brynt gris- eller kalvnjure och kött av gris eller kalv, som varvas med potatis- och lökskivor, smaksatt med timjan och lagerblad, samt med en rejäl skvätt öl. Hökare = månglare, vanligtvis livsmedelhandlare, vilken förestod ett hökeri (hökarbod).
Alternativ
Fler recept inom Lever, njure
Liknande recept som Hökarepanna i smördegspaket
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt lever ā la Anglaise eller Suédoise
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk korvkaka (leverpudding) med vitkålslingon
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Terrine de Foie Gras - ugnsbakad ank- eller gåslever
Svårighet: Medel, Receptgivare: Cellier du Périgord
-
Fågelpaté
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan