Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4132 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammnjure 200.0 gram 5%
Nötkött 700.0 gram 21%
Gul lök 2.0 styck 3%
Vetemjöl 0.5 dl 3%
Köttbuljong avfettad 8.5 dl 2%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 6%
Ugnsform hög kant, kapsel Äts ej
Osötad pajdeg:
Vetemjöl 5.0 dl 26%
Smör 200.0 gram 35%
Vatten kallt 5.0 dl 0%
Äggula 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Om njure > Äts ej
Om inälvor > Äts ej
Så bryner man > Äts ej
Så fräser man > Äts ej
Om osötad pajdeg > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min )
Se film, klicka på "Eat it or starve" under bilden ovan.- Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Putsa kött. Skär njure och kött i bitar. Skala och skiva lök.
- Bryn: Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet runt om (i omgångar). Lägg åt sidan. Bryn även njuren runt om. Lägg åt sidan.
- Fräs löken 3-4 minuter på medel värme utan att bränna.
- Koka: Lägg tillbaka allt i stor stekpanna eller i stekkastrull. Pudra över mjöl och tillsätt buljong. Rör om ordentligt och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i 1½ timme utan lock. Tillsätt mer vätska vid behov så att det inte kokar torrt.
- Ta av från värmen. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Låt kallna helt.
- Förvärm ugnen på 220°C.
- Pajdeg: Blanda till önskad pajdeg (se alternativ enligt nedan). Kavla ut 2/3-del av degen 5 millimeter tjock och större än den form som används. Kläd in formen inklusive kanter med deg. Skär bort överflödig deg från kanten. Förgrädda degen för fastare deg. Låt kallna.
- Ett alternativ är att hälla köttet i formen och bara täcka med ett pajlock. Därvid kan degen vara en smördeg.
- Paj: Kavla ut pajdegslock. Häll köttet i formen. Täck med pajdeg. Vispa upp ägg och pensla locket.
- Grädda till fin gyllenbrun pajskorpa i 30-45 minuter beroende på hur hög pajen är.
Kockens kommentar
Steak and kidney pie är klassisk engelsk kött- och njurpaj. Betraktas som nationalrätt i Storbritannien. Pajen innehåller traditionellt en fyllning av kokt nötkött och njure av lamm eller gris som tärnats och kokats i brun sås ofta smaksatt med stout eller ale samt worcestershiresås. Svamp och bacon ingår ibland. Läs mer > Om njure.Alternativ
Fler recept inom Köttpajer
Liknande recept som Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
-
Köttfärspaj
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Frasig köttfärspaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk salamipaj
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tacopaj i frasigt skal
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Små smördegspajer med torkad skinka och getost
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammfärspaj på grekiskt vis
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccoli- och skinkpaj
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Köttfärspaj med curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: