Latin: Ananas comosus

Engelsk översättning pineapple

Fransk översättning ananas

Italiensk översättning ananas

Tysk översättning Ananas

Spansk översättning pina

Ananas är en av fem arter i släkte ananas tillhörande familj ananasväxter. Det är en cirka 1 meter hög ört med långa, hårda, svärdlika blad. I dess mitt växer det upp en stjälk som i toppen utvecklar en vacker, blåröd blom­ställning och gula stödblad. Varje blomma bildar ett bär, som växer ihop med övriga bär och stödbladen, varvid den "falska frukten" bildas. Frukten liknar en stor kotte. Arten härstammar från det tropiska Brasilien. Columbus upptäckte arten på ön Guadeloupe 1493. De olika ananassorterna har olika färg i gult, rött, blått eller svart. Fruktköttet är gult.

  • Vikt i butik: Hel färsk ananas väger omkring 1 kilo (750 gram - 1,5 kilo).
  • Smak: Fruktköttet är mycket saftigt, smakrikt och sötsyrligt. Konserverad ananas har kraftigt söt i smak.
  • Alternativ vara: Papaya.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs året om. Import bl.a. från Costa Rica. Skalad och skivad ananas kan köpas konserverad i sockerlag. Förekommer även som juice.
  • Färsk förvaras svalt 8-12°C. Kort hållbarhet, upp till 1 vecka.


SÅ ANVÄNDS ANANAS

Ansa: Skal och den inre hjärtstocken på färsk ananas skärs bort med vass kniv.

Merparten av skörden konserveras eller pressas till juice. En mindre del konsumeras färsk. Färsk och konserverad ananas äts som dessert, i sallader, som pålägg på pizza, till kött, eller i grytor. Av ananas kan man tillverka vin. Ananas och grädde är inte en bra kombination. Grädden skär sig och får obehaglig smak.

Bromelin: Ananas innehåller det proteinspjälkande enzymet bromelin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som inte stelnar). Läs mer > Peptidaser. Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar). 

Läs mer

Proteaser, peptidaser

Gelatin

Agar, agar }

Film: How to cut and serve pinapple

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Ananas

Det finns 39 recept med Ananas