Latin: Ananas comosus
pineapple
ananas
ananas
Ananas
pina
Ananas är en av fem arter i släkte ananas tillhörande familj ananasväxter. Det är en cirka 1 meter hög ört med långa, hårda, svärdlika blad. I dess mitt växer det upp en stjälk som i toppen utvecklar en vacker, blåröd blomställning och gula stödblad. Varje blomma bildar ett bär, som växer ihop med övriga bär och stödbladen, varvid den "falska frukten" bildas. Frukten liknar en stor kotte. Arten härstammar från det tropiska Brasilien. Columbus upptäckte arten på ön Guadeloupe 1493. De olika ananassorterna har olika färg i gult, rött, blått eller svart. Fruktköttet är gult.
- Vikt i butik: Hel färsk ananas väger omkring 1 kilo (750 gram - 1,5 kilo).
- Smak: Fruktköttet är mycket saftigt, smakrikt och sötsyrligt. Konserverad ananas har kraftigt söt i smak.
- Alternativ vara: Papaya.
- Försäljning/säsong: Färsk säljs året om. Import bl.a. från Costa Rica. Skalad och skivad ananas kan köpas konserverad i sockerlag. Förekommer även som juice.
- Färsk förvaras svalt 8-12°C. Kort hållbarhet, upp till 1 vecka.
SÅ ANVÄNDS ANANAS
Ansa: Skal och den inre hjärtstocken på färsk ananas skärs bort med vass kniv.
Merparten av skörden konserveras eller pressas till juice. En mindre del konsumeras färsk. Färsk och konserverad ananas äts som dessert, i sallader, som pålägg på pizza, till kött, eller i grytor. Av ananas kan man tillverka vin. Ananas och grädde är inte en bra kombination. Grädden skär sig och får obehaglig smak.
Bromelin: Ananas innehåller det proteinspjälkande enzymet bromelin. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som inte stelnar). Läs mer > Peptidaser. Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar).
Läs mer
Film: How to cut and serve pinapple
Recept med Ananas
Det finns 39 recept med Ananas
-
Kassler Hawaii med klyftpotatis
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ananaspaj
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Varma fruktpaket med kesella på grillen
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Smördegspaj med currykyckling
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel hawaiisås
Tid: 7 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskfilé sweet´n sour
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Indiangryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad hot chèvretortilla (efterrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kassler med ananas
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Panini med kalkon
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan