Brödfrukt, jackfrukt

Fotograf/bild: Specialty Produce Film: Village food taste, jackfruit

Brödfrukt, jackfrukt

(brödnötsträd 1. brödfruktsträd, brödfrukt 2. jackfruktträd, jackfrukt = världens största trädfrukter)

Latin: Artocarpus camansi 1. Artocarpus altilis 2. Artocarpus heterophyllus

Engelsk översättning breadnut tree 1. breadfruit tree, breadfruit 2. jack tree, jackfruit = world largest tree fruits

Fransk översättning 1. arbre à pain, fruit à pain 2. jacquier, jaquier = plus grand arbre fruitier du monde

Italiensk översättning 1. albero del pane, frutta del pane 2. artocarpo, giaca = albero da frutto più grande del mondo

Tysk översättning 1. Brotfruchtbaum, Brotfrucht 2. Jackfruchtbaum, Jackfrucht, Jakobsfrucht = größte Baumfruchte der Welt

Spansk översättning 1. árbol del pan, frutipán 2. yaca, jaca, nanca, nanjea, panapén = árbol frutal más grande del mundo

Brödfrukter, jackfrukter (Artocarpus) är ett släkte tillhörande familj mullbärsväxter och släkt med fikon som tillhör samma familj (läs mer > Matbiologi frukt). Släktet är hemmahörande i tropiska låglandsområden i Syd- och Sydostasien omfattande ett 40-tal varandra snarlika arter. De är stora träd med mycket stora frukter. Bland annat arterna brödfrukt och jackfrukt som utvecklats/förädlats var för sig troligtvis från arten Artocarpus camansi ("brödnötsträd") med ursprung från Nya Guinea och Maluku Islands.

  • Brödfruktträd (A. altilis) är en art hemmahörande i tropiska Sydostasien och som under kolonialtiden sprits till andra tropiska delar av världen. Det är ett träd som blir upp till 25 meter högt. Bladen är stora flikiga upp till 60 centimeter långa. Brödfrukt har fått sitt namn på grund av sin höga andel stärkelse och ringa vattenhalt vilket ger brödliknade konsistens när den mognar. Det finns många olika sortvarianter (bild ovan nertill t.v.) 
  • Jackfruktsträd (A. heterophyllus) är en art hemmahörande i regnskogarna i Sydöstra Asien från södra Indien, Bangladesh och Sri Lanka där den odlats i 1000-tals år, varifrån den spritts bort till Filippinerna och Indonesien. Det är ett 10-20 meter högt träd som producerar världens största trädfrukt. Blomställningar bildas på stammen, grenar eller kvistar. Det är Bangladeshs nationalfrukt och symbol för delstaten Kerala i södra Indien. Namnet jackfrukt från det malaysiska namnet på frukten "chakka pazham". Se film, klicka på "village food taste" under bilden ovan.
Historia: Botanikern Joseph Banks, som ingick i Endeavourexpeditionen ledd av Kapten James Cook, samlade in brödfruktsplantor på Tahiti 1769 vilka fördes till ön St. Helena i Atlanten och till St. Vincent och Jamaica i Västindien på beställning av plantageägarna som ville ha billig föda till sina slavar. För detta fick Banks ekonomisk ersättning och en guldmedalj av Royal Society i London.    

FRUKT

  • Biologi: Fruktförband. Över 1000 små blommor bildar frukt där bladen bildar fruktens skal (läs mer > Matbiologi frukt).
  • Ursprung: Brödnötsträd Nya Guinea, Maluku Islands. Brödfrukt Sydostasien. Jackfrukt indiska subkontinenten.
  • Form, vikt: Rund, dropp- eller äggformad. Brödfrukt kan väga upp till 6 kilo per styck. Jackfrukt blir 30-100 centimeter lång och 15-50 centimeter bred. Väger vanligen 10-25 kilo men kan väga upp till 55 kilo.
  • Skal/färg: Skalet är hårt gummiartat, rutmönstrat och ojämnt med många små "finnar". Först gulgrönt och sedan vid mognad gulbrunt. En oöppnad mogen frukt kan lukta obehagligt, som rutten lök.
  • Fruktkött: Gul-vitt köttigt och fiberartat fruktkött uppdelat i många sektioner med 100-tals frön som kan vara daddelstora. Odlade är oftast fröfria.
  • Mognad: Året om.
  • Smak: Milt sötsyrlig och speciell potatisliknade smak. Brödfrukt har hög sockerhalt (upp till 18%) och mycket hög andel stärkelse (upp till 65%), vattenhalt cirka 10%. Jackfrukt medel sockerhalt 8% och stärkelse cirka 4% (läs  mer > Fruktsmak).
  • Alternativ vara: Brödfrukt och jackfrukt är utbytbara mot varandra.
  • Säsong/försäljning: Internationellt förekommer fryst eller konserverad frukt i sockerlag och i form av chips. Dock sällsynt förekommande utanför odlingsländerna.
  • Förvaring/hållbarhet: I hemländerna lagras skalad frukt traditionellt i en lövkantad grop i marken där den får jäsa i några veckor till en sur klibbig massa som har lång hållbarhet.

Produktion: Internationell handel med brödfrukter förekommer inte annat än konserverad i liten skala, varför det inte heller förekommer någon officiell produktionsstatistik. Odling och konsumtionen av brödfrukter är dock omfattande i sina odlingsområden.

Odling: Arterna odlas i ett 90-tal länder i Syd- och Sydostasien, Mellan- och Sydamerika och Afrika för sina ätliga frukters skull. De trivs bäst i subtropiskt lågland i 16–38°C, men förekommer upp till 1500 meters höjd över havet. Vilda brödfrukter pollineras av fladdermöss och bildar ätbara frön. Odlade pollineras vanligtvis inte och blir då fröfria. Ett brödfruktsträd ger 50 till 200 frukter per år, jackfrukt upp till 500 styck.


SÅ ANVÄNDS BRÖDFRUKT, JACKFRUKT

Brödfrukter är en basföda i många tropiska områden. Omogen frukt kokas, bakas, stekts eller rostas. Bakad kan den liknas vid nybakat bröd med potatissmak. Jäst brödfrukt (enligt ovan) blandas vanligen med kokosmjölk och bakas bananpalmblad. Hel frukt kan också tillagas i öppen eld, som sedan kärnas ur och fylls med kokosmjölk och annat. Mogen äts rå som frukt eller som dessert. Skivad och torkad brödfrukt friteras och används som chips. Även kokta eller rostade kärnor äts och torkat fruktkött mals till mjöl. Trädvirket som är luftigt och härdigt används bland annat till hus och till sidostöd till kanoter på stillahavsöar. Ur brödfruktsträd utvinns latex (gummiliknade sav) som bland annat används vid fogning av träbåtar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-12

Läs mer

Matbiologi frukt

Fruktsmak

Film: Cooking Chicken With Fresh Jackfruit

Harvesting red jackfruit

Recept med Brödfrukt, jackfrukt

Det finns 1 recept med Brödfrukt, jackfrukt