Salak

Fotograf/bild: Film: Dlium, salak

Salak

(salak, ormägg a) salak pondoh b) salak bali, gul bali salak)

Latin: Salacca 1. Salacca zalacca, Salacca edulis 2. Salacca affinis 3. Salacca Wallichiana 4. Salacca magnifica

Engelsk översättning salak, snake(skin) fruit a) Salak pondohb) Bali salak, Yellow bali salak

Fransk översättning salak

Italiensk översättning salak, frutti serpente

Tysk översättning Salakpalme, Salakfrucht, Schlangen(haut)frucht

Spansk översättning salak, zalacca

Salacca är ett släkte med ett 20-tal arter inom familj palmer (Arecaceae) hemmahörande i tropiska Sydostasien och östra Himalaya. De har mycket kort tjock stam, ibland inte synlig ovan jord, ur vilken en plym av långa bladstjälkar sticker upp, vanligtvis med flikiga småblad av varierande utseende. Frukterna växer i klasar intill stambasen varav de flesta är ätbara. Skalet är rödbrunt och fjälligt liknande ormhud varför frukten ofta kallas ormfrukt eller ormägg. Fruktköttet är vitt med syrlig smak och innehåller två stora oätliga frön. Se filmer via länk nedan. I Italien är salacca också namn på saltinlagd fisk.

Varianter: Salaccapalmer har lite olika utseende men frukterna är snarlika varandra. Smaken är i allmänhet sur ibland med besk eftersmak i munnen och mer eller mindre söta. Arterna har viss lokal geografisk förankring. Salak (S. zalacka) är den mest odlade arten i släktet och den som emellanåt kan dyka upp i europeiska butiker (läs mer nedan). Den är hemmahörande på Java och Sumatra i Indonesien. Andra är till exempel Salacca affinis (Röd salak) som är mer långsmal och hemmahörande i tropiska Borneo, Sumatra och Malaysia, liksom de snarlika arterna Salacca wallichiana och Salacca magnifica. Den sistnämnda palmen är avvikande från övriga i det att den har odelade stora blad som blir 5 meter långa och 70 centimeter breda som mest. Se film via länk nedan.


SALAK - ORMÄGG, ORMSKALSFRUKT

Salakpalmen (S. zalacka, S. edulis) är hemmahörande i Indonesien och Malaysia. Det är den mest odlade arten i släktet och den som emellanåt kan dyka upp i europeiska butiker. Det finns ett 30-tal varianter, varav salak pondoh (Java) och salak bali (Bali) är de mest odlade. Dessutom olika varianter av dem båda med varierande söt-sur smak. Den finaste, dyraste och sötaste av alla salaksfrukter anses Yellow bali salak vara. Salak är en kortskaftad palm med upprättstående palmblad som blir upp till 6 meter långa. Frukten växer i klasar vid basen av stammen. Benämns ormägg eller orm(skinns)frukt för sitt bruna fjälliga skal som liknar ormskinn. Se film, klicka på "Delium" under bilden ovan och via länkar nedan.

  • Biologi: Skenfrukt (?). Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Java och Sumatra, Indonesien.
  • Form, vikt: Frukten är 5-6 cm lång, äggformad och ofta med spetsig topp påminnande om fikon.
  • Skal/färg: Tunt hårt röd-brunt och överlappande fjälligt skal som lätt lossar från fruktköttet.
  • Fruktkött: Fast, torrt och gulvitt påminnande om litchi. Består av 2-3 vitlöksliknande klyftor som vardera innehåller en hård brun oätligt frö (kärna). Salak pondoh från Java är torr och smulig, medan salak bali är krispigt fuktig.
  • Mognad: Vinterhalvåret.
  • Smak: Omogna frukter har sträv syrlig smak, som sedan övergår till att bli söt-syrlig varierande med sort påminnande om päron, litchi och jackfrukt. Sötast är salak från Bali.
  • Alternativ vara: Salakfrukterna är ofta utbytbara mot varandra.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik utanför odlingsområdena.
  • Förvaring/hållbarhet: Svalt, hållbarhet en vecka.

SÅ ANVÄNDS SALAK

Frukten äts naturell eller används som andra frukter i fruktsallad och desserter. Balisalak som är den sötaste sortvarianten jäses lokalt till ett ganska alkoholhaltigt vin (13,5%).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02
Läs mer

Matbiologi frukt

Film: Finding salacca

Film: Salacca wallichiana

Film: Salacca magnifica Palm, Salak liar

Film: Salacca affinis - red salak

Film: Indonesia Tropical Fruit Salacca