Feijoa

Fotograf/bild: Film: M. Casanova, Acca sellowiana

Feijoa

(feijoa, ananasguava = en sydamerikans frukt liknade guava)

Latin: Acca sellowiana, syn. Feijoa sellowiana

Engelsk översättning feijoa, pineapple guava, guavasteen = a South American fruit similar to guava

Fransk översättning feijoa, goyavier du Brésil, goyavier de Montevideo, Goyave-ananas = un fruit sud-américain semblable goyave

Italiensk översättning feijoa, piante giardino = un frutto sudamericano simile alla guava

Tysk översättning Feijoa, Brasilianische Guave, Ananas-Guave = eine südamerikanische Frucht ähnlich der Guave

Spansk översättning feijoa, guayabo, guayabo del Brasil, guayabo del país = una fruta sudamericana similar a la guayaba

Feijoa är en art i släkte Acca inom familj myrtenväxter och bland annat släkt med arterna guava och jackfrukt som tillhör i familjen (läs mer > Matbiologi frukt). Arten är hemmahörande i Sydamerika i höglänt terräng från sydöstra Brasilien, i östra Paraguay, Uruguay och ner till nordöstra Argentina. Det är en vintergrön buske eller litet träd som blir 1-7 meter högt. Bladen är mörkgröna på ovansidan och vitt filtludna under. De stora blommorna har vita kronblad med röd anstrykning och skarpt vinröda ståndare. Det finns ett 90-tal förädlade sortvarianter. Arten har namngivits efter den portugisiske naturforskaren João da Silva Feijó (1760-1824). Se film, klicka på "Cassanova" under bilden ovan och via länkar nedan.


FRUKTEN

  • Biologi: Bär (läs mer > Matbiologi).
  • Ursprung: Sydamerika.
  • Form, vikt: Rundoval stor som ett hönsägg, 5-8 centimeter lång. Vilda är lite mindre.
  • Skal/färg: Grönt. Parfymliknande stark doft.
  • Fruktkött: Saftigt kött som är blekvitt, mjukt geléartat, lätt grynig med många små vita kärnor som kan ätas.
  • Mognad: Hösten oktober-november, i mars-juni på Nya Zeeland. Mognad kan inte avgöras av färgen, men skalet är slätare. Faller till marken när den är fullmogen. Guava är en semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd men inte sötma. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Söt lätt syrlig smak liknade guava eller jordgubb. Intensiv nästan parfymerad med toner av ananas, äpple och mynta. Skalet är beskt.
  • Alternativ vara: Guava.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande utanför odlingsområdena. Transportkänslig.
  • Förvaring/hållbarhet: 8-12°C. Kort hållbarhet. Kan frysas.

Odling: Växten trivs bäst i varmtempererade och i svalare subtropiska områden. Kan förekomma i tropiska områden men kräver viss vinterkyla för att ge frukt. Förutom i hemländerna odlas feijoja bland annat på Costa Rica och Nya Zeeland, i Kenya och Uganda med flera platser.


SÅ ANVÄNDS FEIJOA

Frukten äts färsk som annan frukt. Vanligtvis äts inte skalet utan fruktköttet gröps ur med sked. Används i desserter, söta pajer, kompott eller till marmelad. Används ofta silad som sås. Blomblad och pistiller är ätbara och har sötsyrlig smak. Förekommer som prydnadsväxt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Matbiologi frukt

Brödfrukt, jackfrukt

Om frukt och bär

Guava

Film: Feijoa Growing Tips

Film: How to eat Feijoa

Film: Feiolix Farm