Latin: Cyphomandra betacea (Solanum betaceum)
tamarillo, tree tomato, tamamoro
tamarillo, tomate en arbre, prune du Japon, tomate arbuste, tomate de la Paz
albero dei pomodori, pomodoro arboreo, tamarillo, tomate de árbol
Tamarillo, Baumtomate
tomate de árbol, sachatomate, tomate serrano, tomate de yuca, chilto, tomate de palo
Tamarillo (ej att förväxla med tomatillo) är en art i familj potatisväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Ej att förväxla med tomatillo som tillhör ett annat släkte men samma familj. Sålunda nära släkt med tomat med vissa likheter och benämndes ursprungligen trädtomat. Det är ett snabbväxande litet träd som blir cirka 5 meter hög med stora ständigt gröna blad som har starkt stickande lukt. Blommorna är små vita-rosa och väldoftande, sittande i klasar av 10-50 stycken varav det blir 1-6 frukter per klase. Arten är hemmahörande i sydamerikanska Anderna från Colombia i norr till Chile i söder, varifrån den spritts till subtropiska områden runt om i världen. Odlas flitigt bland annat i Nya Zeeland som döpte frukten till tomarillo på 1960-talet. Dessförinnan var den känd i västvärlden som trädtomat och under andra namn lokalt. Se film, klicka på "All the fruit" under bilden ovan och via länkar nedan.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Anderna, Sydamerika.
- Form, vikt: Frukten är rundoval 4-10 centimeter långa, stort som ett plommon eller ett ägg.
- Skal/färg: Mogen frukt är vanligtvis röd, men den kan också vara gul, orange eller mörkröd nästan lila. Ibland med mörka eller ljusa längsgående ränder. Skalet är slätt och blankt.
- Fruktkött: Insidan ser ut som en tomat med röd eller orange färg. Fruktköttet är saftigt men fastare än för tomat och lätt geléartat samt innehåller fler och större kärnor. Vattenhalten är lägre (81-87%) än i tomater (cirka 95%).
- Mognad: I Nya Zeeland höstmognad. Frukten mognar inte samtidigt på trädet, skördas i omgångar och kan ge frukt året om i jämntempererade områden. Tamarillo är en klimakterisk frukt, halvmogen frukt mjuknar, ändrar skak och färg efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Frisk söt-syrlig smak, med besk nyans i skalet. Syrligare än tomater och röda frukter är syrligare än de gula och orangea.
- Alternativ vara: Tomat.
- Säsong/försäljning: Året om. Förekommer till och från i europeiska butiker, främst import från Nya Zeeland.
- Förvaring/hållbarhet: Mogna förvaras svalt, men ej kallt. Omogna frukter mognar i rumstemperatur.
SÅ ANVÄNDS TOMARILLO
Frukten äts rå både som frukt och grönsak. Naturell i frukt- eller grönsallad, i pajer, grillad som tillbehör till exempel till kött och på ostbrickan. Fungerar inte så bra i söta desserter. Vill man avlägsna det beska skalet, skollas och skalas den på samma sätt som vanliga tomater (läs mer > Skålla).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02