Mangostan, -stin (Klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Dlium, mangosteen

Mangostan

(mangostan = tropisk frukt med ursprung från Sydostasien)

Latin: Garcinia mangostana

Engelsk översättning mangosteen, purple mangosteen = tropical fruit originating from Southeast Asia

Fransk översättning mangoustan, mangouste, mangoustanier = fruit tropical originaire de Asie du Sud-Est

Italiensk översättning mangostano = frutto tropicale originario del sud-est asiatico

Tysk översättning Mangostan, Mangostin = Tropenfrucht aus Südostasien

Spansk översättning mangostino, mangostán, jobo de la India = fruta tropical originaria del sudeste asiático

Mangostan är en art i släkte med samma namn tillhörande familj Cluiaceae (clusiaväxter). Ett flertat arter i släktet har ätbara frukter till exempel Button mangosteen och Charichuelo, men den mest uppskattade är arten mangostan. 
Det är ett tropisk ständigt grönt högt träd 6-25 meter högt med stora, läderartade blad och stora, röda blommor och välsmakande frukter stora som mandariner. Se film, klicka på "Dilium" under bilden ovan. 

Förekomst: Arten är hemmahörande på Malackahalvön och övärlden sydost därom där den odlas och växer vilt. Därifrån har den spritts andra delar av Stilla Havets sydliga övärld, Indiska kontinenten och andra tropiska områden som Mellanamerika och norra Sydamerika. Största producentland är Thailand med cirka 50.000 ton per år. Frukten omtalas i skrift på 1400-talet i Kina som "mang-chi-shin" som är en omskrivning av det malayiska ordet maggis för frukten, tillika namn på ett område på Bali. Beskrevs av Linné 1753. Enligt en legend sägs drottning Victoria ha erbjudet 100 pund till alla som kunde leverera frukten till henne.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Malackahalvön, Indonesien.
  • Form, vikt: Rund och stor som en mandarin, 6-8 centimeter.
  • Skal/färg: Omogen frukt är först blekt ljusgrön i ett par månader för att senare under en 10-dagarsperiod övergå till mörkare grön, sedan rödrandig och slutligen anta mörklila till rostbrun som fullmogen. Arom liknande litchi. Skalet som är oätligt är räfflat och läderartat. Efter skörd blir skalet med tiden mycket hårt. 
  • Fruktkött: Fruktköttet är uppdelat i 4-8 vita klyftor som är saftigt, aromatiskt och smältande mjukt. Mandelstora frön förekommer i de större klyftorna vilka är osmakliga, men ätbara om de rostats.
  • Mognad: Det tar cirka tre månader för frukten att mogna. Fullmognad anges av skalets färg (mörklila), inte av skalets hårdhet. Det är en icke-klimakterisk frukt, konsistens och smak utvecklas inte efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Smakrik med behaglig söt-syrlig balans påminnande om persika, ananas. Anses av många som tropikernas mest välsmakande frukt, i Sydostasien kallad "fruktens drottning".
  • Alternativ vara: Annan smakrik exotisk frukt, till exempel mango.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i västerländska butiker, oftast i form av fryst kött eller konserverad i sockerlag.
  • Förvaring/hållbarhet: Mogen frukt har kort hållbarhet och förvaras bäst kallt i 5-10°C. I fuktig kall miljö ett par veckor efter skörd.
Hälsa: I alternativmedicin marknadsförd som en frukt mot allehanda sjukdomar utan vetenskapliga belägg. Kan köpas som kosttillskott i hälsokostbutiker.


SÅ ANVÄNDS MANGOSTEEN

Frukt utan skal äts vanligen naturell som annan frukt. Förekommer i sallader och desserter eller som sylt. Extrakt av skalet används som färgämne i Indonesien.

Skalning: Skär försiktigt runt skalet på mitten och lyft av ena skalhalvan. Skalet kan också tryckas sönder.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01
Läs mer

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Film: Picking and Eating a Ripe Purple Mangosteen