Fotograf/bild: Film: ShamrockgirlWorld, persimmon
Persimoner, kaki, sharon
(persimoner 1. kinesisk-japansk persimon, kaki, sharon, kakiplommon 2. Nordamerikansk persimon 3. mexikansk persimon 4. kaukasisk persimon, dadelplommon, lotusplommon)
Latin: Diospyros 1. Diospyros kaki 2. Diospyros virginiana 3. Diospyros nigra, Diospyros digyna 4. Diospyros lotus
persimmons 1. Chinese-japanese persimmon, Chinese plum 2. common persimmon 3. Mexican persimmon, black sapote, chocolate persimmon, Texas persimmon 4. Caucasian persimmon, date-plum, lilac persimmon
plaqueminiers 1. plaqueminier du Japon, kaki 2. plaquemines Virginie 3. sapotier noir, néflier Amérique, bois noir 4. plaqueminier lotier, plaqueminier Italie, plaqueminier Levant, prunier-dattier
cachi 1. cachi cinesi 2. cachi nordamericani 3. cachi messicani 4. cachi caucasici, loto ou albero Sant Andrea
Persimonen 1. Kaki, Kakipflaume, Chinesische Quitte, sharonfrucht 3. Schwarze Sapote 4. Lotuspflaume
persimonios, persimos 1. caqui, palosanto 2. caqui Virginia, caqui americano 3. zapote negro 4. caqui caucásico
Diospyros är ett släkte inom familj ebenholtsväxter med över 700 arter vintergröna buskar och träd. De flesta hemmahörande i tropikerna, ett fåtal i tempererade områden. Vissa uppskattade för sitt hårda, tunga mörka virke (ebenholts), andra för för sin frukt (persimoner). Släktnamnet från grekiskans diós (Zeus) och pyroós (vete) med innebörden "gudomlig mat/frukt".
PERSIMONER
Det finns olika varandra snarlika arter persimon hemmahörande i Asien och Amerika, dessutom olika sortvarianter. Omogna är gröna, vid mognad vanligtvis röd-orangea. Med eller utan kärnor. De är av två slag, dels de som är tanninrika (garvsyra) vilket ger en sammandragande känsla i munnen, dels sådana som har låg halt av tannin. Tanninet är koncentrerat i fruktens mittdel och dess kärnor och minskar vid mognad. En tanninrik persimon måste mogna ordentligt, bli mjuk för att vara söt och god att äta, medan den andra typen kan ätas halvmogen och halvhård. Persimoner lagras ibland i koldioxidgas vilket minskar tanninmängden, re arter odlas flitigt varav den kinesiska är vanligast förekommande.
- Kinesisk persimon (Diospyros kaki) är ett lövfällande träd liknande äppelträd upp till 10 meter hög. Frukten blir stor som ett mindre äpple och orangea-röda vid mognad. Det finns såväl tanninrika sorter med kärnor som tanninfattiga utan kärnor. Frukten har också odlats i Japan i mer än 1000 år varför de också kallas Japansk persimon. Se film, klicka på "Shamrockgirlworld" under bilden ovan. Läs mer nedan.
- Nordamerikansk pesimon (Diospyros virginiana) är stora träd med plommonstora runda frukter som vid mognad blir röd-orangea. I USA benämnd common persimmon (vanlig persimon). Det är en mycket tanninrik frukt som behöver mogna ordentligt innan konsumtion. Se film via länk nedan.
- Mexikansk persimon (Diospyros nigra, Diospyros digyna) är en tanninfattig persimon som blir svart vid mognad, såväl skal som fruktkött. Konsistens är krämig liknande chokladpudding varför arten även kallas Chocolate eller Coffeecake persimmon. Smaken är milt söt och smakrik. Se film via länk nedan.
- Kaukasisk persimon (Diospyros lotus) är en mindre persimon hemmahörande i sydvästra Asien och sydöstra Europa. Den var vanlig förr, men har i stor utsträckning ersatts av den kinesiska.
Produktion: Världsproduktionen av persimon blev drygt 4 miljoner ton år 2020, en ökning med 362% sedan 1970. 96% av världsproduktionen sker i Asien främst i China (77%), följt av Japan, Sydkorea, Azerbarjan och Brasilien (4-5% vardera). Odling i mindre skala förekommer i länder som Taiwan och runt Medelhavet. Läs mer > Produktion exotisk frukt.
KINESISK-JAPANSK PERSIMON
Kinesisk persimon (Diospyros kaki) benämns shi i Kina, kaki i Japan och Gam i Korea. Kaki har odlats i Kina i ett par 1000 år. Infördes till Japan på 700-talet, till Korea på 1300-talet, till Europa och Amerika på 1800-talet. En variant odlad i Israel heter Sharon som har ett hårdare skal och är sötare än övriga kaki. Träden är hon- eller hanträd med vita blommor som kan ha rosa nyans på hanblommorna. Utan pollinering produceras kärnfri frukt.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Kina.
- Form, vikt: Rundoval med fyra foderblad. Vikt 80-500 gram. Vanligen i två storleksvarianter i butik. En mindre, tomatstor runt 100 gram vilket brukar vara Sharon och en större cirka 250 gram vanligen av sorten kinesisk kaki.
- Skal/färg: Som omogen grön-gul. Vid mognad röd-orange med tunt och vaxartat skal med svarta fläckar som inte är tecken på förruttnelse utan utfällning av socker.
- Fruktkött: Vid mognad orange tjockt geléartat fruktkött, mycket saftigt, och lätt fibröst. Odlade är som regel kärnfria, vilda innehåller 2-8 svartbruna kärnor.
- Mognad: Mognar när löven faller av från trädet på senhösten. Persimoner är klimakterisk frukt - färg, smak, sötma och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Mogen frukt har fyllig, söt och karaktärsfull smak med tydliga karamell- och kolatoner. Hög sockerhalt (14%) och låg andel syra (0,2%) när mogen. Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: Svårersättlig, någon annan söt frukt till exempel plommon.
- Förvaring/hållbarhet: Omogen och halvmogen frukt förvaras i rumstemperatur. Mogen frukt i kylskåp. Fruktmognad påskyndas av närliggande äpplen (läs mer > Etengas).
SÅ ANVÄNDS KAKI-SHARON-PERSIMON
Frukten äts naturell, eller i fruktsallad desserter och bakverk. Kan användas som tillbehör till mat, till exempel till kött i stället för gelé. I hemländerna samlar landsbygsbefolkningen in frukten och hänger dem på tork för framtida konsumtion.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01