Tomatillo

Fotograf/bild: North Carolina state, Film: California Gardening, tomatillos

Tomatillo

(Lyktörtssläktet, tomatillo, tomatilla = en större grön variant av kapkrusbär)

Latin: Physalis 1. Physalis philadelphica 2. Physalis ixocarpa

Engelsk översättning tomatillos, Mexikan husk tomato, Mexican groundcherry = larger green-purple varieties of Cap gooseberry

Fransk översättning tomatilles = grandes vert-violet variétés de groseille du cap

Italiensk översättning tomatillos = grandi verde-viola varietà di alchechengio peruviano

Tysk översättning Tomatillo = größere grün-violette Stachelbeersorten

Spansk översättning tomate de cáscara, de fresadillas, farolito, tomatillo, miltomate, tomate verde = grandes verde-púrpura variedades de aguaymanto

Lyktörtssläktet (Physalis = blåsa t.ex. urinblåsa) är ett släkte med ett 80-tal arter tillhörande familj potatisväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). De har sitt ursprung i tropiska och subtropiska Amerika varav runt 50 är hemma­hörande i Mexiko. Utmärkande för släktet är att frukten är helt eller delvis omsluten av en pappersliknade hölje (calyx). Arterna är nära släkt med tomater, med likartat växtsätt upp till 3 meter höga och frukt med liknande struktur men är mindre och har fastare fruktkött. I släkten ingår bland annat Kapkrusbär (se dito) och några arter som benämns tomatillo vilka ofta förväxlas med varandra och med Tomarillo som är en art i ett annat släkte (se dito). Odling av tomatillos har en längre historia än odlingen av tomater. Tomatillos benämns ofta "tomat" till exempel husk tomatoes men är mindre än tomater och större än kapkrusbär som ofta benämns körs-/bär till exempel husk cherries eller golden berries. Det finns flera sortvarianter med olika namn av arterna.

  1. Physalis philadelphica är en grön tomatillo även som mogen. En variant av arten som benämns miltomate ("liten tomat") är den kommersiellt mest förekommande tomatillon. Pappershöljet är ljusgrönt och mörknar vid mognad, frukten är grön, ibland skiftande i gult.
  2. Physalis ixocarpa (ixocarpa = klibbigt skal, exocarp = yttre skal) är en grön eller lila tomatillo snarlik philadelphica. I Mexiko bland annat kallad tomate verde eller bara tomate till skillnad från tomate rojo som avser vanlig röd tomat vilken utvecklades senare än tomatillos.


TOMATILLOS

Tomatillos är hemmahörande i Mexiko och Guatemalas högland med anor från de Andiska bergen i Sydamerika, varifrån den spritts till karibiska övärlden, södra Sydamerika och till andra länder som Indien, Kenya, Sydafrika och Australien. Det är en buskartad rankig ört 15-60 centimeter hög, vanligen styvare än tomatplantor, med delvis nedliggande stjälk som kan rota sig. Blommorna kan vara ljusgula, ljusgröna vita eller lila. Liksom kapkrusbär utvecklas frukten inuti ett uppblåst foder som spräcks sönder vid mognad. Se film, klicka på "California Gardening" under bilden ovan.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Andiska bergen, Mexiko.
  • Form, vikt: Ojämnt rund 4-5 centimeter stor med ett pappersliknade hölje. Vikt cirka 50 gram per styck.
  • Skal/färg: Vanligtvis grönt vaxartat tunt men hårt skal innesluten i luftigt "pappershölje" som spricker upp när frukten mognar (blir stor). Pappershöljet äts ej. Det finns också gulaktiga och rödlila tomatillos.
  • Fruktkött: Ganska fast fruktkött ("välmatad"), fastare än tomat som innehåller många små frön.
  • Mognad: Mognar i omgångar under en tvåmånadersperiod sommar och höst. Skördas halvmogen eller mogen.
  • Smak: Frukten är mer en frukt än en grönsak. Saftig men torrare än tomat. Syrlig som halvmogen och milt syrlig smak när fullt mogen liknande ett syrligt äpple. Det finns också sorter med lite pepprigt smak. Lila tomatillos har söt-syrlig smak.
  • Alternativ vara: Kapkrusbär, vindruvor, äpple.
  • Säsong/försäljning: Färsk sällsynt förekommande i europeiska butiker. Säljs även konserverad. 
  • Förvaring/hållbarhet: Det hårda vaxartade skalet ger skydd åt frukten och bra hållbarhet. Förvaras bäst kallt och helst i fuktig miljö. Hållbar i 2-6 veckor. Den kan frysas eller konserveras.
Odling: Växten odlas flitigt lokalt för husbehov. I större skala främst i Mexiko och Guatemala. Trivs bäst i väldränerad sandig och bördig jord i 25-30°C. Dålig tillväxt i temperatur under 16°C och växten är köldkänslig. En planta ger 60-200 frukter per säsong.


SÅ ANVÄNDS TOMATILLO


Tomatillo kan ätas rå och användas till exempel i sallader eller puread liknande guacamole. Ofta tillagad som ingrediens i såser, stuvningar och grytor. Smaken förstärks när den bakas eller rostas i ugn. Halten av pektin är hög varför frukten lämpar sig till att koka marmelad. Tomatillo används flitigt i det mexikanska och thailändska köken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02

Läs mer

Matbiologi grönsaker

Kapkrusbär, physalis

Matbiologi frukt

Tamarillo

17 tomatillo recipes

Recept med Tomatillo

Det finns 1 recept med Tomatillo