Fotograf/bild: Film: Frutas y Plantas Exóticas, litchi
Litchi, rambutan
(Kinesträdsväxter 1. litchi, kinesiska plommon 2. rambutan, hårig litchi 3. logan 4- pulasan)
Latin: Sapindaceae 1. Litchi chinensis 2. Nephelium lappaceum 3. Dimocarpus longan 4. Nephelium ramboutan-ake
soapberry family 1. lychee, chicken-tongue 2. rambutan, Harry lychees 3. logan, dragon´s eye 4. pulasan
famille arbres chinois 1. letchi, litchi 2. ramboutan, litchi chevelu 3. longane, œil du dragon 4. pulasan
famiglia arbori cinesi 1. Litschi, nefelio, ciliegia della Cina 2. rambutan 3. longan 4. pulasan
Seifenbaumgewächse 1. Litschi, Litsch, Chinesische Haselnuss 2. Rambutan 3. Longan 4. Pulasan
familia árboles chinos 1. lichi, lechias 2. rambután, achotillo 3. longuián, ojo de dragón 4. pulasan
Kinesträdsväxter (Sapindaceae) är en växtfamilj som består av mer än 1400 arter i 140 släkten. De är träd, buskar, örter eller lianer hemmahörande i tempererade och tropiska områden runt om i världen. Till familjen räknas bland annat lönn och hästkastanj. Många har mjölkig växtsaft som innehåller ett svagt giftigt ämne med tvålliknande egenskaper benämnt saponiner. Därför kallas släktet i till exempel England för soapberries. Frukterna kan vara av många olika slag såsom kapslar, nötter, bär eller stenfrukter. Ekonomiskt och gastronomiskt är litchi mest intressant, men det finns många snarlika litchi varav några anges nedan. Se film, klicka på "Plantas exóticas" under bilden ovan.
- Litchi (Litchi chinesis) är ett buskartat ständigt grönt träd vanligen runt 10 meter högt. Bladen är läderartade och gröna, de små blommorna är gulgröna. Litchi har sitt ursprung i Kina, där det är en av de äldsta kulturväxterna. Lär förr ha används som betalningsmedel. Läs mer nedan.
- Rambutan (Nephelium lappaceum) är hemmahörande i Malaysia och Indonesien och flitigt odlad i hela Sydostasien varifrån den spritts till tropiska Afrika, Oceanien och Centralamerika. Namnet från malaysiskans rambut som betyder hår och kallas ibland hårig litchi. Det är ett ständigt grönt träd 15-24 meter högt. Frukten är rundoval 3-8 centimeter lång med läderartat hårigt skal. Färgen vanligen mörkröd, men det finns ljusröda, orangea, gula och ljusgröna. Fruktköttet är vitt till rosaskimrande och glansigt liksom litchi, fast och saftigt omgivande ett blekvitt frö. Frisk sötsyrlig smak påminnande om fläder, syrligare än litchi men också mer aromatisk. Se film via länk nedan.
- Pulasan (Nephelium ramboutan-ake) har sitt ursprung i Malaysia varifrån den spritts till närliggande länder, men sällsynt förekommande utanför Sydostasien. Namnet härlett från malaysiskans pilas som betyder riva (av skalet alltså). Det är ett ständigt grönt träd 10-15 meter högt. Frukten är rundoval 5-7,5 centimeter lång med läderartat skal som inte har hår utan består av små trubbiga koniska stavar. Färgen är mörkt röd-brun. Fruktköttet är glansigt vitt lätt gulglänsande, fast och saftigt format runt ett blekvitt frö. Smaken är sötare än hos rambutan. Se film via länk nedan.
- Logan (Dimocarpus longan) är hemmahörande i tropiska Kina och Sydostasien. Det är ett ständigt grönt träd som vanligen blir runt 10 meter högt men kan bli upp till 100 meter. Frukten som hänger i klasar är rund cirka 2,5 centimeter stor. Skalet är hårt, barkartat och lätt att lossa. Färgen är gul-brun. Namnet från kantonkinesiska lùhng-ngàahn som betyder draköga vilket den anses likna när skalad med sitt glasartade fruktkött med en mörk pupill (frö) i mitten. Ser också ut som en syltlök. Liknar litchi i smak men är mindre smakrik. Se film via länk nedan.
LITCHI
Litchi är den enda arten i litchisläktet tillhörande familj Kinesträdsväxter. Den har sitt ursprung i tropiska södra Kina och växer vild även i Vietnam och Cambodja där den odlats åtminstone sedan 1000-talet e.Kr. Från Kina har den spritts till övriga Sydostasien och upp till subtropiska Indien och Myanmar på 1600-talet. Odlas också numera i Sydafrika och på Madagaskar sedan slutet av 1800-talet liksom i subtropiska Amerika. Det är ett vintergrönt träd som blir 10-15 meter högt med många små köttiga frukter hängande tillsammans i klasar från 2 till 30 stycken. Det finns många olika underarter och sortvarianter, i Kina runt 200. Små outvecklade litchi utan kärna kallas chicken-tongue (kycklingtungor). Namnet litchi härlett från det kinesiska namnet Li zhi.
- Biologi: Bär (fröhyllefrukt). Läs mer > Matbiologi.
- Ursprung: Kina.
- Form, vikt: Rund-oval 2-3,5 centimeter stora.
- Skal/färg: Läderartat, hårt och knottrigt ibland taggig skal när den mognat. Färgen är rosa-röd på trädet för att övergå i brunt efter skörd. Skalet som är oätligt kan lätt lossas från fruktköttet.
- Fruktkött: Fruktköttet är mjölkvitt lätt blåskimrande, glansigt, fast och saftigt runt en ganska stor hård brun kärna i mitten. Torkas frukten i sitt skal blir den svart som katrinplommon och mycket söt med svag syra.
- Mognad: Sensommar. Litchi är en icke-klimakterisk frukt, smak och mjukhet utvecklas inte efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Frukten har söt smak påminnande om muskatvin eller Gewürtstraminer. Mycket hög sockerhalt (17%), låg syra (0,3%). Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: De olika snarlika litchifrukterna är utbytbara mot varandra.
- Säsong/försäljning: Färsk frukt sällsynt utanför odlingsområdena. Däremot förekommer inlagd litchi (och rambutan) i sockerlag året om.
- Förvaring/hållbarhet: Färsk frukt svalt. I kylen kan frukten få svarta fläckar från sockerutfällning.
Hälsa: Fröna (kärnan) innehåller ett ämne kallat metylencyklopropylglycin som kan ge hypoglykemi (lågt blodsocker) vilket också kan uppstå vid för hög insulinhalt i blodet. Undernärda barn i Vietnam som ätit av frukten har fått leversvikt (encefalopati). I Kina har kärnorna använts som smärtstillande medel, vilket knappast är rekommendabelt.
SÅ ANVÄNDS LITCHI, RAMBUTAN M.FL.
Skala frukten på samma sätt som ett kokt ägg. Litchi och dess likar äts naturell som dessert, eller som juice. I Kina serverad färsk eller lättkokt såväl till kött- som fiskrätter. Konserverad litchi, som är mycket söt, är vanlig på kinarestauranger. Fungerar utmärkt till starka (asiatiska) rätter, för att motverka kryddorna. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01
Läs mer
Film: Lychee, Longan, Rambutan
Film: Comparison pulasan and rambutan
Recept med Litchi, rambutan
Det finns 1 recept med Litchi, rambutan
-
Syltad rambutan med jordgubbhonung
Tid: 5 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan