Pepino melon

Fotograf/bild: Film: TSK-24, pepino melon

Pepino melon

(pepino, pepinomelon = släkt med tomat, ej en melon eller gurka)

Latin: Solanum muricatum

Engelsk översättning pepino melon, melon pear, tree melon = related to tomato, not a melon or cucumber

Fransk översättning pepino, poire-melon, morelle de Wallis = lié à la tomate, pas au melon ou une concombre

Italiensk översättning melone-pepino, pera-melone, pepino dulce = relativo al pomodoro, non al melone o cetriolo

Tysk översättning Pepino, Melonenbirne = mit Tomate verwandt, nicht mit Melone oder Gurke

Spansk översättning pepino dolce, pepino melón, pera mélon, melón de árbol = relacionado con tomate, no con melón ni pepino

Pepinomelon (sp. pepino = gurka) är biologiskt inte en melon eller gurka utan en art i potatissläktet (Solanum). Alltså en grönsaksfrukt nära släkt med bland annat tomat och chilifrukter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Frukten ser dock ut som en liten melon och odlas för sin söta smak. Det är en ständigt grön, starkt förgrenad buske cirka 1½ meter hög. Växten har sitt ursprung i Andernas tropiska högland i Sydamerika och odlas i länderna Chile, Peru, Colombia och Bolivia upp till 3000 meters höjd. Den trivs dock bäst i varmt, relativt frostfritt tempererat klimat. Blomman färg påverkas av temperaturen, vit vid temperatur över 27°C och blå-violett vid temperaturer 10-20°C. Från Anderna har växten spritts till Australien och Nya Zeeland, Japan, Turkiet med flera länder. Se film, klicka på "TSK-24" under bilden ovan.
  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Anderna, Sydamerika.
  • Form, vikt: Äggformad 10-20 centimeter lång och väger 150-400 gram styck.
  • Skal/färg: Tunt skal som ändrar färg under mognad från grönt till gul-brunt med lila ränder. 
  • Fruktkött: Köttet är gul-orange till gyllengult och mjukt. Frukten har två hålrum med få frön. 
  • Mognad: Under mognaden skiftar skalet färg från grönt till blekgult.
  • Smak: Söt med toner av melon, persika och gurka.
  • Alternativ vara: Melon.
  • Säsong/försäljning: Förekommer sällsynt i västerländska butiker.
  • Förvaring/hållbarhet: Som tomat, svalt. Hållbar en vecka.
Odling sker i ursprungsländerna i Sydamerika, främst Chile och därutöver i Australien och Nya Zeeland. Försök med odling i kommersiell skala har inte varit särskilt framgångsrika då det är en svårhanterad vara. Odlad pepinos förökas genom stickling. Fröplanterad frukt ger sämre kvalitet och långsammare avkastning. Pepino kan odlas i kruka.


SÅ ANVÄNDS PEPINO DULCE

Den milda och söta frukten används som annan frukt, som snacks eller i desserter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Läs mer

Meloner

Matbiologi grönsaker

Matbiologi frukt