Latin: Morinda, Morinda citrifolia

Engelsk översättning noni, great morinda, Indian mulberry, beach mulberry, vomit fruit, cheese fruit

Fransk översättning noni, nono, pomme-chien

Italiensk översättning noni, gelso indiano

Tysk översättning Noni, Nonibaum

Spansk översättning noni, guanábana cimarrona, fruta del diablo, fruta del paraíso, mora de la India

Morinda är ett släkte i familj Måreväxter (Rubiaceae) där även kaffesläktet ingår (Coffea). Släkte morinda omfattar ett 80-tal arter förekommande i världens olika tropiska områden, de flesta med ursprung i området Borneo, Nya guinea och norra Australien. Frukterna är liksom ananas så kallade fruktförband. De kan vara torra eller saftiga som till exempel arten noni.

NONI

Noni är en tropisk ständigt grön buskartad växt med stora mörkgrönt glänsande blad som kan bli 10 meter hög. Den är känslig för kyla och kan dö vid teperaturer runt 4°C. Förekommer i fuktig blöt tropisk skog och ofta strandnära. Den är tolerant mot salthaltiga magra jordar och torka. Växer till exempel på vulkanisk lavamark. Den blommar och ger frukt året om. Odlas i alla tropiska områden där den också förvildats. Se film, klicka på "Truly Tropical" under bilden.
  • Biologi: Fruktförband. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Sydostasien, Australasien.
  • Form, vikt: Frukten är ojämnt oval, lite droppformad. Den blir 10-18 centimeter lång och 4-7 centimeter bred. Illaluktande, stickande (spylik) lukt när mogen, vilket drar till sig vävmyror och fladdermöss. Benämns därför ibland "spyfrukt" eller "ostfrukt".
  • Skal/färg: Skalet är ojämnt knöligt, utslätande vid mognad. Omogen frukt är grön, sedan blekgul och nästan helt vit när mogen.  
  • Fruktkött: Mjukt och glasartat vitt när fullmogen. Innehåller många frön.
  • Mognad: Det tar 18 månader för frukten att mogna. Frukter kan skördas året om.
  • Smak: Mild smak, varken söt eller sur.
  • Alternativ vara: Någon godare frukt!
  • Säsong/försäljning: Förekommer lokalt i odlingsländerna året om.
  • Förvaring/hållbarhet: Svalt. Kort hållbarhet.
 
SÅ ANVÄNDS NONI

Frukten är basföda i många områden som Västindien och på Stillahavsöar. Den äts naturell gärna med salt eller som en salladsingrediens och används till dryck. Kan också kokas, då ofta smaksatt med curry. Frukten benämns ibland lokalt för "svältfrukt" vilket antyder att frukten användes av ursprungsbefolkningen som nödkost i tider av hungersnöd. Framför allt lukten, men också fruktens konsistens och smak gör frukten föga uppskattad och ringa efterfrågad utanför sitt odlingsområde. I det thailändska köket används även bladen som färsk grönsak kallat "bai-jo" eller tillagad i kokosmjölk. Fröna kan ätas om de rostas. Frukten anses ha många goda medicinska egenskaper, men vetenskapliga belägg saknas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03   
Läs mer

Matbiologi frukt