Fotograf/bild: Film: California Gardening, bananas
Bananer
(bananer, matbananer 1. ädelbanan 2. balbisbanan)
Latin: Musaceae, Musa, Musella, Ensete 1. Musa acuminata 2. Musa balbisiana
bananas 1. noble banana 2. balbis banana
bananiers, bananes 1. banane noble 2. banane balbis
banano, banani 1. banana nobile 2. banana balbis
Bananen 1. Edelbanane 2. Balbisbanane
bananas 1. plátano noble 2. plátano balbis
MATBANANER
Musa är ett släkte med ett 70-tal kända vilda arter. Nästan alla odlade matbananer är hybrider (korsningar) från de två vilda arterna Musa sapientum och Musa paradisiaka. Bananer är en av världens äldsta kulturväxter och den mest odlade frukten i världen. Det finns över 1000 odlade sortvarianter. Alla är storväxta (3-16 meter), fleråriga örter med jordstam och stora blad. Kallas ibland felaktigt för bananträd eller bananpalm (är biologiskt inte en palm). Växten ger frukt efter 12-14 månader och dör därefter. Frukterna bildas i så kallade stockar och sitter samlade i grupper som kallas händer. Den är böjd för att den växer ut nerifrån och uppåt. Biologiskt är frukten ett stärkelserikt bär utan frön (läs mer > Matbiologi frukt). När frukten mognar omvandlas stärkelse mer eller mindre till socker, får söt smak. Bananer är klimakterisk frukt som skördas omogen - arom, mjukhet och smak utvecklas efter skörd (läs mer > Om frukt och bär).
Biologisk indelning: Carl von Linné (läs mer > Biologiskt struktur) klassade bananer i två arter utifrån dess användning som mat, Musa sapientum (dessertbanan) och Musa paradisiaka (kokbanan). Genetiska studier har dock visat att båda "arterna" är hybrider från de de två vilda arterna Musa acuminata (ädelbanan) och Musa balbisiana (balbisbanan). Bananer bör därför delas in utifrån genetiskt tillhörighet, vilket markeras med A för gener från ädelbanan och med B för gener från balbisbanan. Gensammansättningen markeras med 2-4 bokstäver beroende på influens. Till exempel betecknas sorten Cavendish AAA, en ren triploid av ädelbanan, medan Äppelbanan innehållande en gen balbisiana betecknas AAB. Trots detta används ändå Linnés indelning ofta vilket skapar förvirring. Kunskapskokboken delar bananer enligt följande.
- Dessertbananer allmänt kallad banan äts vanligtvis rå. Sockerhalten är hög i mogen banan, cirka 20%. De är förädlade sorter (hybrider), genetiskt främst från ädelbanan. Läs mer > Dessertbananer.
- Kokbananer äts som regel tillagad. De är större och sockerhalten i mogen kokbanan är begränsad, cirka 6% (stärkelse 20%). Konsistensen är ganska torr och frukten kan tillagas som potatis - stekt, kokt i bitar eller mosad till puré. Kokbananer är förädlade sorter (hybrider), genetiskt ädelbanan med inslag av balbisbanan. Läs mer > Kokbananer.
Miljö: Bananplantor är känsliga och utsätts ofta för sjukdomar. Därför används rikligt med kemiska bekämpningsmedel som i första hand är ett problem för arbetarna på bananplantagerna. Gäller både stor- och småskalig odling. Före 1960 bestod nästan all kommersiell odling av sorten Gros Michel, som sedan nästan helt slogs ut av en jordsvamp ("Panama disease"). Därefter har sorten Cavendish tagit över den kommersiella produktionen och det finns också risk för att denna sort kan slås ut i framtiden vilket är ett hot. De varianter som skulle kunna ersätta dagens bananer är så annorlunda att de inte skulle betraktas som samma frukt av konsumenterna.
Produktion: Banan är den mest producerade frukten i världen. Totalt producerades 163 miljoner ton år 2020, en ökning 216% sedan 1970. Dessertbanan utgör 3/4-delar (+280%) och kokbanan 1/4-del (116%). Största producentland av dessertbanan är Indien med en världsmarknadsandel på 26%, följt av Kina 10%, Indonesien 7%, Brasilien 6%, Ecuador 5% och Filippinerna 5%. Kokbananer produceras främst i Afrika som svarar för 69% av världsmarknaden. Största producentländer är Uganda (17%) följt av Republiken Congo (11%), Ghana (11%) och Nigeria (7%), samt Filippinerna i Asien (7%). Läs mer > Produktion exotisk frukt.
Ig Nobel. pris (Ig = ignoble =not noble): Japanen Kiyoshi Mabuchi vann 2014 Ig Nobelpris för sina vetenskapliga studier av fruktskals friktion. Han fann att bananskal var halare är äppel- och apelsinskal. "Det här konceptet kommer hjälpa till att designa en ledprotes" enligt Mabuchi.
SÅ ANVÄNDS BANANER
Dessertbananer äts mestadels rå som snacks eller dessert, men kan också tillagas (läs mer > Dessertbananer). Kokbananer äts som regel tillagad som grönsak motsvarande potatis eller sötpotatis (läs mer > Kokbananer). Blommor och stammens kärna är ätbar och av banan görs mjöl (läs mer > Bananmjöl). Bladen används lokalt i producentländerna som skydd åt mat vid tillagning. Lokalt tillverkas också vin och öl av frukten. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Recept med Bananer
Det finns 46 recept med Bananer
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Morgonsmoothie
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Grillade fruktspett (efterrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frukostdrink
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Recovery drink ¤
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Avokado smoothie
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Smoothie med melon och granatäpple
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tacosallad
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan