Kiwano

Fotograf/bild: Film: African Plant Hunter, horned cucumber

Kiwano

(horngurka, afrikagurka, kiwano)

Latin: Cucumis metuliferus

Engelsk översättning African horned melon, horned cucumber, spike melon, jelly melon, cuke-a-saurus, kiwano

Fransk översättning kiwano, concombre cornu d'Afrique, métulon

Italiensk översättning kiwano

Tysk översättning Horngurke, Hornmelone, Kiwano

Spansk översättning Melón africano espinudo, Pepino africano, Fruto del paraíso, Milú, Mino, Kiwuano, Kiwano

Horngurka (handelsnamn Kiwano) är biologiskt en art i gurksläktet inom familj gurkväxter, det vill säga nära biologiskt släkt med gurka och melon (läs mer > Om gurkväxter). Det är en klättrande eller krypande ört med härkomst från södra Afrika. Den bildar ett snårigt buskars av taggiga grenar och handflikiga blad. Den har blekgula ganska stora blommor. Se film, klicka på "Plant hunter" under bilden ovan.

  • Biologi: Bär (pepos). Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Södra Afrika.
  • Form, vikt: Rundoval, cirka 10 centimeter lång. Vanligen runt 300 gram styck (225-375g) varav oätligt skal cirka 40%.
  • Skal/färg: Hårt, grovt taggig. Grön som omogen, gul-orange eller röd-orange vid mognad.
  • Fruktkött: Geléliknade, glansigt och ljusgrönt. Innehåller många mörkare halvhårda och ätbara kärnor, ungefär som kärnhuset i en gurka.
  • Mognad: Under höstperioden.
  • Smak: Smaken är milt syrlig, liknande vissa passionsfrukter. En kombination av banan, gurka och passionsfrukt.
  • Alternativ vara: Passionsfrukt, fikonkaktus eller annan exotisk frukt.
  • Säsong/försäljning: Året om, fast sällsynt i vanliga butiker.
  • Förvaring/hållbarhet: Svalt 10-15°C. Kort hållbarhet.

Odla: Växten trivs i tropiska och subtropisk klimat och brer ut sig med stor växtkraft. 


SÅ ANVÄNDS KIWANO

Frukten kan ätas omogen eller mogen. När den blir övermogen spricker skalet för att släppa ut frön. Innanmätet skedas ur och äts naturellt, blandas i frukt­sallad, eller används som smaksättare i desserter, såser etcetera. Skivad kiwano är dekorativt på en desserttallrik. I Kalahariöknen är det en av få vätskekällor under torrperioden (fruktköttets vattenhalt 90%).

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Läs mer

Om gurkväxter

Matbiologi frukt