Carambola (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Film: Noal Farm, star fruit

Carambola

(1. carambola, stjärnfrukt, trädkrusbär 2. bilimbi, gurkträd, koromandelkrusbär = syrliga exotiska frukter)

Latin: 1. Averrhoa carambola 2. Averrhoa bilimbi

Engelsk översättning 1. carambola, starfruit 2. bilimbi, cucumber tree, tree sorrel = sour exotic fruits

Fransk översättning 1. carambolier, carambole, fruit étoilé, pomme de Goa 2. bilimbi, arbre à cornichons = fruits exotiques acidulés

Italiensk översättning 1. carambola, stella di frutta 2. bilimbi = frutti esotici aspri

Tysk översättning 1. Karambole, Sternfrucht 2. Bilimbi, Gurkenbaum = saure exotische Früchte

Spansk översättning 1. carambola, fruta estrella 2. bilimbi, bilimbina del Brasil, calamias de Filipinas = frutas exóticas ácidas

Averrhoa är ett släkte av träd i familj Harsyreväxter. Kännetecknade för familjen är att trädets blad öppnar sig i ljus och sluter sig i mörker. Släktet omfattar ett 30-tal arter varav två är intressanta ut gastronomisk synpunkt, carambola och bilimbi (se nedan). Släktet uppkallad efter astronomen och filosofen Averroës, född i Spanien 1126 och död i Marrakesh i Marrocko 1198 efter att ha utvisats för sina åsikters skull.

Carambola är en
 art i familj harsyreväxter och alltså en biologiskt avlägsen släkting till den vitsippelika harsyra. Arten är hemmahörande i tropiska Sydostasien där den kultiverats i flera 100-tals år. Trädet som har kort stam och ett rikt grenverk blir 5-10 meter högt. Det är ett lövfällande träd med rosa-lila blommor (se film, klicka på "Noal Farm" under bilden ovan). Det finns olika sortvarianter mer eller mindre söt-sura. Carambole är för övrigt en form av biljardspel som fått sitt namn efter frukten trots att frukten inte är rund som en biljardboll.

  • Biologi: Bär (läs mer > Matbiologi frukt).
  • Ursprung: Sydostasien, förekommer förvildad i Indonesien.
  • Form, vikt: 5-15 centimeter avlång frukt med längsgående åsar vilket ger stjärnform om den skivas tvärs. 
  • Skal/färg: Frukten har ett vaxartat skal, ljusgrön som omogen, gul vid mognad. 
  • Fruktkött: Mycket saftigt, ganska fast konsistens liknande vindruvor. Färgen är blekt gröngul och lätt  genomskinligt.
  • Mognad: Carambola är en så kallad semi-klimakterisk frukt, utvecklar arom och mjukhet efter skörd men inte sötma (läs mer > Om frukt och bär). 
  • Smak: Syrlig som omogen, söt-syrlig som mogen påminnande om krusbär och rabarber. Sockerhalten sällan över 4%.
  • Alternativ vara: Annan syrlig frukt till exempel kiwi, syrliga druvor, kapkrusbär eller grapefrukt.
  • Säsong/försäljning: Hela året. Säljs ofta halvmogen och grön och har då syrlig smak.
  • Förvaring/hållbarhet: Svalt 8-12°C. Hållbar 1-3 veckor.

Bilimbi (gurkträd, koromandelkrusbär) är en nära släkting med liknade egenskaper men för sur för att åtas som frukt. Ser ut som en druvgurka. Används till marmelad eller drinkar.

Odling
: Carambola odlas i tropiska och subtropiska områden. Trädet bär frukt vid 4-5 års ålder och därefter vanligtvis 3 gånger per år (totalt 90-180 kg/år). Främsta producentländer är Australien, Filippinerna, Guyana, Indien, Israel, Malaysia, Taiwan och USA.

Sortvarianter: Det finns utvecklade sötare sortvarianter som Arkin (Florida), Yang Tao (Taiwan), Ma fueng (Thailand), Maha (Malaysia) och Demak (Indonesien). Sura typer är bland annat Golden Star, Newcomb, Star King och Thayer (alla från Florida).


Hälsa
: Carambola innehåller giftet karamboxin och är rik på oxalsyra. Den bör därför inte konsumeras i överdriven mängd och särskilt inte av personer med njurskada. Läs mer > Oxalsyra i mat.


SÅ ANVÄNDS CARAMBOLA

Carambola äts som annan frukt naturell, skurna i skivor med skal. De är dekorativa som garnityr på bakverk och smörgåsar, i drinkar och bål. Förekommer också i matlagning, till exempel ihop med fisk. Av frukten görs också marmelad. Man kan också putsa mässing med frukten.  Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Oxalsyra i mat