Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 26

Kcal / portion: 53

GBR (GI) / port: 0
Recept: 212 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Filmreceptet:
Hönsbuljong hemlagad 5.0 dl 12%
Morot 1.0 styck 18%
Gröna ärter frysta 1.0 dl 20%
Jackfrukt färsk 45.0 gram 6%
Paprika röd 1.0 styck 18%
Agar-agar torkad 4.5 gram 7%
Vattenreduktion -1.2 dl -0%
Alternativ:
Svamp 0%
Rädisa 0%
Rödbeta 0%
Äpple 0%
Tillbehör:
Citron 1.0 styck 20%
Kockskolan:
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Aladåbform > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Cocina" under bilden ovan.- Fyllning: Som fyllning kan kan allehanda vegetariska ingredienser väljas enligt egen smak. Morot är en bra grund att välja. Tänk på att välja varor med olika färger och gärna smakrika sådana. Rotsaker kokas al dente, svamp, sparris och rädisor förvälls eller lättsteks.
- Förbered: Ansa grönsakerna. Hacka, tärna i mindre bitar. Persilja finhackas. Förväll eller stek det som behövs.
- Koka: Lägg i kastrull tärnade morötter och buljong eller vatten med buljongtärning. Koka upp och låt småkoka en liten stund tills morötterna är "al dente" (med tuggmotstånd).
- Sila koket i en kastrull. Lägg morötterna åt sidan. Tillsätt agar-agar i spadet och koka upp och låt småkoka några minuter. Smaka av med salt och kryddor, Tänk på att smakerna förminskas när spadet kallat.
- Forma: I filmen används två runda formar ā 3,5 dl (= 360 g/portion). Vi tycker att fyra 2-deciterns koppar passar bättre till en lätt förrätt. Alternativt används en fyrkantig terrin (form) och att man sedan skär upp skivor till gästerna.
- Fyllning: Börja med persilja i botten. Varva sedan ingredienser i vackra färglager. Häll på varmt spad. Ställ i kylskåp några timmar, helst över natt.
- Servera: Lossa aladåben från formen och stjälp upp på tallrikar. Servera med citronklyfta.
Kockens kommentar
Att tillreda aladåben i en terrin, fyrkantig form, ger uppskuret vackra skivor vid servering och mängden kan anpassas efter behov.Agar agar framställs av rödalger ("havstång"). Det är ett vegetariskt alternativ till gelatin. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Aladåb, förr "ā la daube" är en förvanskning av franskans dito begrepp, som i Frankrike är en köttgryta. Inkokta varor som serveras i kalla i gelé benämns "aspic", vilket även gäller i de flesta andra länder. Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Alternativ
Fler recept inom Gröna förrätter
Liknande recept som Vegetarisk grönsaksaladåb
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostade kastanjer med citronsmör
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kronärtkockspannacotta (förrätt)
Tid: 1 tim 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: L Hansson
-
Rödbetscarpaccio med rostade pinjenötter, parmesan samt balsamicoglazé (förrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Ungsbakad kronärtskocka på spanskt vis med björnbärssalsa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris med vispat brynt smör och pocherat ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskocka med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiles rellenos - ostfyllda chilifrukter (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan