Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Filmreceptet:

 

Hönsbuljong hemlagad

5.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Morot

1.0 

styck

Gröna ärter frysta

1.0 

dl

Jackfrukt färsk

45.0 

gram

Paprika röd

1.0 

styck

Persilja grovhackad

 

 

Agar-agar torkad

4.5 

gram

Vattenreduktion

-1.2 

dl

 

Alternativ:

 

Majskorn kokt konserv

 

 

Cocktailtomater

 

 

Grön sparris färsk

 

 

Svamp

 

 

Rädisa

 

 

Rödbeta

 

 

Vattenkastanjer konserv }

 

 

Äpple

 

 

Salt och peppar

 

 

Chilifrukt färsk

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

 

Tillbehör:

 

Citron

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om fondgelé >

 

 

Aladåbform >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 26

Kcal / portion: 53

GBR (GI) / port: 0

Recept: 212 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 207 gram)

Ingredienser

Visa:
Filmreceptet:

Hönsbuljong hemlagad 5.0 dl 12%

el. konc. fond + vatten 0%

Morot 1.0 styck 18%

Gröna ärter frysta 1.0 dl 20%

Jackfrukt färsk 45.0 gram 6%

Paprika röd 1.0 styck 18%

Persilja grovhackad 0%

Agar-agar torkad 4.5 gram 7%

Vattenreduktion -1.2 dl -0%

 

Alternativ:

Majskorn kokt konserv 0%

Cocktailtomater 0%

Grön sparris färsk 0%

Svamp 0%

Rädisa 0%

Rödbeta 0%

Vattenkastanjer konserv } 0%

Äpple 0%

Salt och peppar 0%

Chilifrukt färsk 0%

Kajennpepparpulver 0%

 

Tillbehör:

Citron 1.0 styck 20%

 

Kockskolan:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Aladåbform > Äts ej

Tillagning (45 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Cocina" under bilden ovan.

  1. Fyllning: Som fyllning kan kan allehanda vegetariska ingredienser väljas enligt egen smak. Morot är en bra grund att välja. Tänk på att välja varor med olika färger och gärna smakrika sådana. Rotsaker kokas al dente, svamp, sparris och rädisor förvälls eller lättsteks.
  2. Förbered: Ansa grönsakerna. Hacka, tärna i mindre bitar. Persilja finhackas. Förväll eller stek det som behövs. 
  3. Koka: Lägg i kastrull tärnade morötter och buljong eller vatten med buljongtärning. Koka upp och låt småkoka en liten stund tills morötterna är "al dente" (med tuggmotstånd).
  4. Sila koket i en kastrull. Lägg morötterna åt sidan. Tillsätt agar-agar i spadet och koka upp och låt småkoka några minuter. Smaka av med salt och kryddor, Tänk på att smakerna förminskas när spadet kallat.  
  5. Forma: I filmen används två runda formar ā 3,5 dl (= 360 g/portion). Vi tycker att fyra 2-deciterns koppar passar bättre till en lätt förrätt. Alternativt används en fyrkantig terrin (form) och att man sedan skär upp skivor till gästerna.
  6. Fyllning: Börja med persilja i botten. Varva sedan ingredienser i vackra färglager. Häll på varmt spad. Ställ i kylskåp några timmar, helst över natt.
  7. Servera: Lossa aladåben från formen och stjälp upp på tallrikar. Servera med citronklyfta.

Kockens kommentar

Att tillreda aladåben i en terrin, fyrkantig form, ger uppskuret vackra skivor vid servering och mängden kan anpassas efter behov.

Agar agar framställs av rödalger ("havstång"). Det är ett vegetariskt alternativ till gelatin. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Aladåb, förr "ā la daube" är en förvanskning av franskans dito begrepp, som i Frankrike är en köttgryta. Inkokta varor som serveras i kalla i gelé  benämns "aspic", vilket även gäller i de flesta andra länder. Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Alternativ

Krabba kabaré, skaldjursaladåb

Klassisk laxaladåb

Matjestarte, sillaladåb

Jambon de persil, skinkaladåb

Fler recept inom Gröna förrätter

Liknande recept som Vegetarisk grönsaksaladåb