Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé

Foto: Spisa.nu ¤

Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé

Lägg till ingredienser

Antal små bitar: 8

Kavring

100.0 

gram

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Grädde

1.0 

dl

Kesella naturell

2.0 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

Gelatinblad

1.5 

styck

Matjessill

100.0 

gram

Citronskal

0.5 

styck

Gräslök

1.0 

knippe

Salt och vitpeppar

 

 

Dill till garnering

 

 

Rödlök till garnering

 

 

Form 12X12x4 cm >

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn Lager

Pilsnertyp
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2136 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 25%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 89 gram)

Ingredienser

Visa:

Kavring 100.0 gram 13%

Smör normalsaltat 75.0 gram 26%

Grädde 1.0 dl 17%

Kesella naturell 2.0 dl 14%

Creme fraiche 1.0 dl 15%

Gelatinblad 1.5 styck 0%

Matjessill 100.0 gram 15%

Citronskal 0.5 styck 0%

Gräslök 1.0 knippe 0%

Salt och vitpeppar 0%

Dill till garnering 0%

Rödlök till garnering 0%

Form 12X12x4 cm > 1.0 styck %

 

Kockskolan:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Kock: Fredrik Eriksson *

Uppdragsgivare: Altia

Tillagning (30 min + 8 tim )

  1. Mixa kavring finfördelat i en matberedare.
  2. Smält smör och blanda med kavring. Lägg ut massan i en form med hög kant. Ställ in formen i kylskåp i cirka 1 timme för att bli stelt.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Riv gult citronskal (ej det vita).
  4. Värm grädde, kesella och crème fraiche.
    Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.
  5. Tärna matjessill och finhacka gräslök. Blanda ner detta i mejeriprodukterna. Smaksätt med salt, peppar och citronskal. Häll detta i kavringformen.
    Låt stå kallt över natt.
  6. Ta och skär upp portionsbitar 6x3 centimeter.
    Garnera med lökringar och dillvippor.

Kockens kommentar

Fredrik Eriksson: Det är viktigt att välja en bra matjessill, förslagsvis från Norröna i Nordnorge. Detta recept är en variant av aladåb, eller en inläggning i gelé ( läs mer via länkar i ingredienslistan).

Andra aladåber

Klassisk laxaladåb

Krabba kabaré, skaldjursaladåb

Jambon de persil, skinkaladåb

Vegetarisk grönsaksaladåb

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé