Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 76

Kcal / portion: 195

GBR (GI) / port: 0
Recept: 779 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Krabbkött kokt, rensad 200.0 gram 6%
Räkor skalade 100.0 gram 14%
Gröna ärter frysta 50.0 gram 4%
Morot 0.5 styck 2%
Chilifrukt mild sort 2.0 styck 2%
Grön sparris konserv 4.0 styck 1%
Kalvbuljong avfettad 6.0 dl 6%
Sherry (torr) 2.0 msk 4%
Gelatinblad 6.0 styck 4%
Rund 2 dl-skål > 4.0 styck %
Sås:
Majonnäs lätt 1.0 dl 40%
Grädde 2.0 msk 14%
Kapris 2.0 tsk 0%
Bostongurka 1.0 msk 2%
Persilja finhackad 1.0 msk 0%
Citronjuice 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om fondgelé > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min + 12 tim )
- Skala och tärna morot. Koka den i 5 minuter. Låt svalna. Skär sparris i små bitar. Ansa chilin, ta bort det vita. Finhacka.
- Blöt gelatinet i lite kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp buljong (eller vatten och koncentrerad fond) med sherry i en kastrull. Kläm lätt med handen vattnet ur gelatinbladen. Tillsätt bladen till buljongen. Ta av från plattan.
- Ta fram små, 2 dl runda skålar. Fyll skålarna med ingredienserna. Fyll upp med buljongen. Sätt in i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natt.
- Blanda alla såsingredienserna. Smaka av med salt/peppar. Ställ kallt i kylskåp.
- Servering: Värm skålarna i en form med lite varmt vatten några minuter. Vänd skålarna upp och ned så att innehållet lossar. Servera med såsen till.
Kockens kommentar
Välj helst färskkokt krabbkött. Tillaga aladåben kvällen före måltiden, så att den geléar till sig ordentligt. Tillred även såsen i förväg (dagen före, eller samma dag). Sen tar uppläggning endast 5 min. Perfekt förrätt vid en finare middag. Denna rätt är en så kallad aladåb, det vill säga inkokt kött som fått kallna i sitt spad. Läs mer > Om inkokning, aladåb.
Andra aladåber
Fler recept inom Krabbförrätter
Liknande recept som Krabba Kabaré, skaldjursaladåb
-
Kungskrabba Chinoise (förrätt)
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kungskrabba Ginger Lime (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krabba Kabaré, skaldjursaladåb
Tid: 5 min (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rispappersrullar med surimi (crabsticks)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kungskrabba med blomkålscreme och citronette
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Krabbsallad med mörk senapssås och toast västerbotten
Svårighet: Lätt, Receptgivare: